Augusti 2017 - Edition Allegro Musik HB

Augusti 2017

Nyheter > Arkiv 2017

Fyrverkeri av sommaroperetter i Österrike
Den pågående renässansen inom musikteaterformen operett märks inte minst genom det fyrverkeri av operettproduktioner som präglar den österrikiska musikteatersommaren 2017. Den mest storslagna uppsättningen står som vanligt Seefestspiele, Mörbisch för. Drygt 200 000 åskådare får i år uppleva en magnifik iscensättning av Carl Zellers mest framgångsrika operett Der Vogelhändler på den storslagna friluftsarenan och sjöscenen invid Neusiedler See på gränsen mellan Österrike och Ungern.
(2017-08-04)

"Saison in Salzburg" med musik av Fred Raymond i Bad Ischl, Österrike 2017. Bild: EA Musik HB.
Saison in Salzburg med musik av Fred Raymond i Lehár Festival, Bad Ischl sommaren 2017. Välkommen att klicka på bilden för att se den i större format.

Dagmar Schellenberger.Förstklassig och grandios Vogelhändler i Seefestspiele Mörbisch 2017
Med start 1957 firar Seefestspiele 60-årsjubileum 2017. Jubileumsoperetten är en riktig klassiker - Der Vogelhändler med musik av Carl Zeller (1842-1898) och text av Moritz West och Ludwig Held. Uppsättningen är i alla avseenden grandios och konstnärligt förstklassig med aktörer som virtuost klarar den svåra musikteaterformen operett och en orkester i det riktigt stora formatet som ger musiken en osedvanlig lyster. Trots friluftsarenan storlek upplevs allt som mycket intimt. Välkommen att se bilder från uppsättningen i galleriet till höger. Klicka i den lilla fyrkanten i nederkanten av galleriet för att se bilderna i stort format.

Der Vogelhändler sommaren 2017 är Dagmar Schellenbergers (bilden till vänster) avskedsoperett som intendent vid Seefestspiele Mörbisch. Seefestspiele 2018 leds av Peter Edelmann, sångare, professor och tidigare ledare vid Institut für Gesang und Musiktheater i Wien. 2018 års operettuppsättning blir Emmerich Kálmáns Gräfin Mariza.
(2017-08-09)

Karlbergs Musikkår i finstämd ceremoni vid Ulriksdals Slott

På Ulriksdals slottsområde i Solna kommun finns en inte längre använd kyrkogård. Kyrkogården ligger i ett skogsparti strax sydöst om Ulriksdals Wärdshus. Den inrättades 1824 och den sista begravningen skedde här 1905. Invalidkyrkogården tillkom i samband med att Ulriksdals slott år 1822 uppläts av Karl XIV Johan som invalidinrättning, alltså som vårdhem för krigsveteraner från krigen 1788 till 1814. På Ulriksdal bodde och vårdades samtidigt som mest ett 80-tal personer. Det var utvalda officerare, underofficerare och meningar, totalt under åren 382 personer. Av de avlidna begravdes cirka 200 personer på kyrkogården.

Tisdagen den 22 augusti 2017 avhölls på kyrkogården en finstämd minnesceremoni med musik, tal, andakt med psalmsång och kransnedläggning. Vid ceremonin deltog bland andra präst, officerare och Karlbergs Musikkår, Lilla kåren från Militärhögskolan Karlberg. Välkommen att se bilder från ceremonin i galleriet till höger. Klicka i den lilla fyrkanten i nederkanten av galleriet för att se bilderna i stort format.
(2017-08-23)

Radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik säsongsstartar den 1 september - OBS! Startdatum ändrat till den 8 september

Radioserien Plats På Scen! är nu inne på sitt fjortonde år. I serien bjuds alla operett-,  musikal-, och filmmusikvänner varje vecka på en riktig högtidsstund. I  programmen blandas både känd och mindre känd musik med faktauppgifter och intressanta utflykter i både nutida och historiska musikmiljöer. Då och då gästas programserien av personer med egna upplevelser från operett, musikal och film i gångna tider eller av sådana som just nu står mitt uppe i skapandet av dagens musikteater och film. Programvärd och producent sedan seriens start i januari 2003 är Bo Magnusson som också har ett förflutet i framkanten av radions och televisionens tekniska utveckling och som en av Sveriges mobiltelepionjärer.

När serien höststartar den 1 september 2017 (upplaga nummer 515) får lyssnarna bland annat följa med till världens största operettfestival i Mörbisch, Österrike och lyssna på musik och sång från sommarens uppsättning där av Carl Zellers operett Der Vogelhändler. Ett galleri med bilder från uppsättningen finns här >>. Andra inslag i programmet är en 78-varvsraritet med Sven-Olof Sandberg (se bilden till höger) och sång av den nyligen bortgångne amerikanske sångaren och gitarristen Glen Campbell. Detaljerat musikinnehåll i programupplagan finns här >>. Klicka gärna på bilderna till höger och se dem i större format.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 1 september kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 3 september kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 2 september.
(2017-08-26 rev 2017-09-08)

"Der Vogelhändler". Seefestspiele Mörbisch 2017. CD Z 0009.
Herbert Naughty Marietta (O) Livets underbara gåta Sandberg 515 78 arkiv G Nilsson 3.15

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14