Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

  

Sommarmusikklenoder i radioserien Plats På Scen! den 17 maj 2024
Även om Sveriges Radios programserie Sommar startade 1959 så var det först året därpå som nuvarande signaturmelodi började användas, Sten Carbergs och Eric Kvar i sängen Sandströms Sommar, sommar, sommar. Den skrevs 1952. 1959 spelades den in av Anders Börje med ackompanjemang av Sigurd Ågrens orkester. Denna inspelning, möjligen den första, får Plats På Scen!-lyssnarna höra den 17 maj.

Annat på temat sommar i programmet är Jussi Björlings insjungning 1936 av Mogens och Dagmar Schraders vackra Sommarnatt. Och så förstås mycket annat till exempel en unik inspelning med kör och salongsorkester av den sång av Robert Stolz från filmen Die Deutschmeister med premiär 1955 som i den framförs av Romy Schneider. Titel: Wenn die Vöglein musizieren.

Sändningstid fredagen den 17 maj 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 19 maj kl 12:00 - 12.46.

För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >>  Välkommen att klicka på bilden till höger för större format.
(2024-05-16 Rev 2024-05-17)
Rariteter från musikalen Guldkungen i Västerås Konserthus den 13 maj 2024
I vårkonsert den 13 maj 2024 med Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg framfördes avsnitt från musikalen Guldkungen. Musikalen, med musik av den Västerås-bördige kompositören, pianisten, kapellmästaren och arrangören Sven Idar och text av Bengt Haslum, hade urpremiär 1996 i dalsländska Svanskog. Musikalens handlar om dalslänningen John Bryntesson som tack vare ett lyckosamt guldfynd i Alaska blev en av Europas rikaste personer. Efter hemkomsten investerade Bryntesson stora delar av sin förmögenhet i industrier, järnväg och fastigheter i och omkring Svanskog som därigenom fick en blomstrande utveckling. I konserten 13 maj framförde Eva Magnusson och Markus Norrman tre inslag från musikalen i uppskattad närvaro av kompositören som också introducerade inslagen.

I övrigt bjöds publiken på ett omväxlande program med musik av bland andra Wilhelm Petterson-Berger, Aleksandr Borodin, Hector Berlioz och Franz Schubert. I en avdelning framförde Arosorkesterns Swingband, med Stella Gustin som solist, jazzstandards av bland andra Duke Ellington och Richard Rodgers. Musiken och sången i konserten interfolieras med två bokpresentationer. Den ena av Monica Fredriksson, författare med synnedsättning och Magnus Thore, pensionerad docent, läkare, skönlitterär författare samt violinist i Arosorkestern.

På bilden ovan till höger, främre raden från vänster: Monica Fredriksson, Stella Gustin, Eva Magnusson och Helen Grönberg. Bakre raden från vänster: Markus Norrman, Sven Idar, Krister Norrman och Magnus Thore.
(2024-05-15)
Arosorkestern med mångfacetterad Vårkonsert i Västerås Konserthus den 13 maj 2024 kl 19:00
Till de mångåriga konserttraditionerna i det ståtliga Västerås konserthus hör vårmusiken med den symfoniska Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg. Vårkonserten 2024 blir extra innehållsrik.

I årets upplaga interfolieras musiken och sången med två bokpresentationer. Den ena av Monica Fredriksson, synskadad författare med anknytningar till kompositören Wilhelm Peterson-Berger. I anslutning till presentationen uppför orkestern verk av Peterson-Berger. För den andra bokpresentationen svarar Magnus Thore, pensionerad docent, läkare, skönlitterär författare och violinist i Arosorkestern.
Ytterligare en spännande facett i konserten är musik och sånger från musikalen Guldkungen av den Västerås-bördige kompositören, kapellmästaren och Alf Henrikson-prisbelönte Sven Idar. Sångerna framförs av Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton.

I konserten blir det också jazz-klenoder av bland andra Duke Ellington och Richard Rodgers med Arosorkesterns Swingband och den unga jazzsångerskan Stella Gustin som solist.

Konsertmästare är Christer Norrman och konferencier Bo Magnusson. Biljetter 150 kr Västerås konserthus här >>.
(2024-05-08)
Robert Stolz und Bruno Hardt-Warden "Stiefmütterchen" aus "20 Blumenlieder". Eva Magnusson und Anders Wadenberg. Video: Edition Allegro Musik HB. 2024-05-04.
Robert Stolz 20 Blumenlieder i konsert den 4 maj 2024
1928 utkom den österrikiske kompositören Robert Stolz (1880-1975) med sitt opus 500, sångcykeln 20 Blumenlieder. Texter av Bruno Hardt-Warden.
Den med familjen Stolz förbundna sopranen Eva Magnusson, hedrad med The International Robert Stolz Society Diploma Of Honor, hade lördagen den 4 maj glädjen att för svensk publik tillsammans med Erik Ström, baryton och till ackompanjemang på piano av Anders Wadenberg få framföra delar av sångcykeln i Ansgarskyrkan, Lidingö. Presentatör var Bo Magnusson.

I samband med framförandet offentliggordes en 32-sidig programbok med utförlig information om 20 Blumenlieder och med samtliga blommor målade i akvarell av Eva Magnusson. Välkommen att klicka på bilden här ovan för att se den i större format. Mera information och fler bilder, bland annat från programboken, här >>
(2024-05-04 Rev 2024-05-05)
Om nyöppning av den berömda Lehár Villa, Bad Ischl i radioserien Plats På Scen!
Om nyöppning den 3 maj 2024 efter omfattande renovering av den berömda Lehár Villa, Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike berättar programvärden Bo Magnusson i den här 753:e upplagan i programserien. I anslutning därtill musik från operetten Der Graf von Luxemburg med premiär tre år innan Lehár år 1912 förvärvade den palatsliknande villan i Ischl.

Om ett födelsedagsbesök nyligen hos sångerskan Gunnel Eklund numera återbördad till barndomens Dalsland blir det också och sång av henne från Värmlänningarna. På bilden till höger Gunnel Eklund och Bo Magnusson i samband med besöket. Vidare världstenoren Richard Tauber i egen komponerad och textsatt sång från en film producerad 1930 på eget men kortlivat filmbolag. Som musikalisk avslutning i programmet Nicolai Gedda med den av wienermusikens Altmeister Robert Stolz komponerade och textsatta Ich bin verliebt in meine eigene Frau tillägnad hustrun Einzi Stolz. En klenod av flera skäl men kanske mest därför att sången är en av ett par som Robert Stolz själv har skrivit texten till.

Sändningstid fredagen den 10 maj 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 12 maj kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >>  Välkommen att klicka på bilden till höger för större format.
(2024-05-02 Rev 2024-05-10)
Om operettpremiärer i radioserien Plats På Scen! den 19 april 2024
Allt fler nyinstuderingar av operetter ser glädjande nog dagens ljus i Centraleuropa. I Plats På Scen! den 19 april 2024 berättar programvärden Bo Magnusson om några av dem och bjuder på tillhörande musikinslag. I en liten stad söder om Leipzig och alldeles vid gränsen till Tjeckien har Eduard Künnekes mest framgångsrika operett Der Vetter aus Dingsda - Kusin från Batavia - premiär den 21 april. Några dagar senare är det premiärdags för Die lustige Witwe i Bremerhaven. Och med anknytning till den bjuds lyssnarna på en riktig raritet från Glada änkan med Per Grundén och Hilde Güden från den tid - 1958 - då båda var stjärnsolister på Volksoper i Wien.
Om en aktuell uppsättning av The Sound Of Music på Volksoper blir det också i programmet liksom filmmusik med bland andra Phil Collins. Som avslutning en raritet med Folke Andersson som med svensk text av Arne Olovson framför Bara för dig är min musik ur filmen Mein Herz ruft nach dir. Sången, med musik av Robert Stolz, gjordes berömd genom världstenoren Jan Kiepura som hade den manliga huvudrollen i den nyss nämnda filmen med premiär 1934.
Sändningstid fredagen den 19 april 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 21 april kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >> Välkommen att klicka på bilderna här ovan för att se dem i större format.
(2024-04-18 Rev 2024-04-19)
Fokus filmmusik i radioserien Plats På Scen! den 12 april 2024
Efter en inledning med musik från den 150-årsjubilerande operetten Läderlappen - Die Fledermaus - med musik av Johann Strauss d y och från Fredrick Loewes musikal My Fair Lady skiftas fokus i Plats På Scen! den 12 april till filmmusik med bland andra Sammy Davis Jr, Shirley MacLaine och Sophia Loren. Musikinslag blir det från en TV-special med Sammy Davis och från filmversionerna av George Gershwins opera Porgy And Bess och Cy Colemans musikal Sweet Charity. Sophia Loren hörs i ett inslag från filmen Man Of LaMancha. Loren är ju inte direkt känd som sångerska men hon har i alla fall spelat in drygt tjugo sånger på fonogram, flera av dem på ett album tillsammans med Peter Sellers. Finstämd musikalisk avslutning blir det i programmet med ett inslag från Noël Cowards operett Bitter Sweet från 1929.

Sändningstid fredagen den 12 april 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 14 april kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >>  
(2024-04-11 rev 2024-04-12)
I radioserien Plats På Scen! upplaga nr 750 den 5 april 2024 om operetternas operett Die Fledermaus som fyller 150 år
Den 5 april 1874 på Theater an der Wien i Wien tilldrog sig premiären på det som skulle bli det stora mästerverket i Johann Strauss d y:s gärning som operettkompositör nämligen Die Fledermaus med text av Carl Haffner och Richard Genée. Die Fledermaus-jubileet uppmärksammas i Plats På Scen! genom att lyssnarna just på 150-årsdagen den 5 april 2024 får höra en upptagning av operettens ouvertyr framförd av Münchner Rundfunkorchester med stjärntenoren Placido Domingo som dirigent.

Om och med musik av den österrikiske och främste kompositören av operetter med wiensk kolorit, Edmund Eysler blir det också med anledning av hans födelsedag för 150 år sedan bara någon vecka innan Die Fledermaus hade urpremiär.

Och ännu en födelsedag uppmärksammas i programmet. Den 31 mars 1924 föddes Heinz Gietz, en av efterkrigstidens främsta tyska melodiskapare. Bland alla dem som Gietz samarbetade med fanns Sylvia Vrethammar, gift med Heinz Gietz son Alexander Gietz. I programmet får lyssnarna i en unik inspelning höra Sylvia Vrethammar framföra en svensk version av Heinz Gietz Du bist Musik från succéfilmen med samma titel från 1956. Heinz Gietz gick bort 1989.

I programmet också om nypremiärer i München på Claude-Michel Schönbergs musikal Les Miserables och på Nico Dostals Clivia i Dresden.

Sändningstid fredagen den 5 april 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 7 april kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >>  
(2024-04-04)
Lunds Operettsällskap med briljant första svenska uppsättning av Oscar Straus-operetten De glada Nibelungarna
Under slutet av februari och början av mars 2024 uppfördes Oscar Straus-operetten Die lustigen Nibelungen för första gången i Sverige. Operetten hade urpremiär på Carltheater i Wien i november 1904. Nu, alltså 120 år senare, svarade Lunds Operettsällskap för den beundransvärda bedriften att sätta upp operetten och då med titeln De glada Nibelungarna i översättning till svenska av Johan Gren. Spelplats var den amfiteaterliknande och synnerligen inbjudande Rotundan i Lunds Folkets Park.

Författaren av dessa rader anför i olika sammanhang vad som krävs för att operett, livsglädjens musikteaterform, skall äga relevans inför och visa respekt för sin publik. Den skall, med utgångspunkt i livets glädjefyllda skeenden, på ett tydligt, allvarligt menat och uppriktigt sätt spegla det tidlösa relationsspelet människor emellan som är musikteaterformens kärna.

Allt detta uppfylldes med råge i Lunds Operettsällskaps uppsättning av De glada Nibelungarna. Uppsättningen präglades av stort engagemang, mycket inlevelse, stor utstrålning och äkthet hos de trettio medverkande på scenen. Med tanke på att dessa är amatörer så är det imponerande  hur väl alla behärskar kombinationen av de förmågor som krävs för musikteaterformen med avseende på sång, tal, dans och så den viktiga komiska ådran.

Och i detaljer en fröjd! Utmärkt diktion i tal och sång. Perfekt timing i spelet, entréer, sortier och allt däremellan. Och att till detta en synnerligen välljudande orkester med 30 musiker och full symfoniorkesterbesättning. Helt enkelt briljant. Alla medverkande och alla bakom scenen stod för excellenta insatser. Bakom scenen för regi, koreografi, scenografi, PR, ljud, ljus, kostym, smink, publikservice, administration, pausservering och mycket annat. Några av de medverkande att särskilt nämna.

Kung Gunther, Lasse Buhl, Gudrun, Anna Agnemyr, Ute, Line Janson, Dankwart, Mattias Nilsson, Volker, Sten Åstrand, Giselher, Elin Rebecka Gustafsson, Hagen av Tronje, Johan Gren, Drottning Brunhilde från Isenland, Elisabeth Ekberg Romanenko, Siegfried, Christer Arwidson, Fågel, Julia Giver. För eminent ledning av orkestern svarade Ruben Sonesson och för förstklassig instuderingen av de stora körpartierna Erik Stålberg. Och så till slut eldsjälen Johan Olson, ordförande i Lunds Operettsällskap.

Lunds Operettsällskaps prestationer nu och tidigare betyder inget mindre än en pånyttfödelse av oförfalskad operett på svenska scener. Fortsättningen emotses med stora förväntningar. Välkommen att klicka på valfri bild ovan för att sedan bläddra bland bilderna. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.

Bo Magnusson
(2024-03-07)
Låt hjärtat va' me'! - Denna gång i fullsatt salong hos Synskadades Riksförbund
Succéförestälningen Låt hjärtat va' me'! går vidare. Den 26 februari 2024 fylldes den gästvänliga salongen i föreningslokalen i Kallhäll av medlemmar i SRF - Synskadades Riksförbund Järfälla-Upplands Bro av en förtjust publik när de mångsidiga operett- och musikalveteranerna Eva Magnusson och Roger Janson med ackompanjemang av ackordeonvirtuosen Esbjörn Ferm bjöd på scen-, cabaret- och filmmusikpärlor från anno dazumal. Publikens stora uppskattning kom till uttryck i långa applåder som ledde till extranummer till och med från andra av de medverkandes konsertprogram.

För mycket belevat och uppskattat värdskap hos SRF svarade Krister Björnsjö.

Välkommen att klicka på valfri bild här till höger för att se den i större format och för att bläddra bland bilderna. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2024-02-27)
Vätteroperetten med Emmerich Kálmáns Csárdásfurstinnan på Jönköpings Teater
Efter Vätteroperettens produktion 2023 av operetten Wienerblod skrev vi: Ett fullfjädrat framförande av artister som klarade den svåraste musikteaterformen av alla där kombinationen av sång, tal, dans och en god portion scennärvaro och komisk talang ska behärskas … Sammanfattningsvis en i alla avseenden förnämlig produktion och kanske ska det visa sig en milstolpe i återupprättandet och vidareutvecklingen av den konstnärligt äkta, svenska operettraditionen. I den utvecklingen emotses med stora förväntningar Vätteroperettens nästa uppsättning.
Och nästa uppsättning blir nu Emmerich Kálmáns mest framgångsrika operett Csárdásfurstinnan med urpremiär den 17 november 1915 på Johann-Strauss-Theater i Wien och med svensk premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 1 september 1916 med bland andra Naima Wifstrand, Axel Ringvall, Elvin Ottoson, Kerstin Bergman och Christian Schröder som rollinnehavare.

Med upplevelsen av Vätteroperettens produktion 2023 av Wienerblod i starkt och angenämt minne, och med den ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen som karaktäriserade den, finns mycket god anledning att förvänta sig ett nytt steg i återupprättandet och vidareutvecklingen av den äkta svenska operettraditionen när ridån går upp för Csárdásfurstinnan på Jönköpings Teater den 24 augusti 2024. För operettens nya svenska text svarar Annika Veit. Operetten spelas 24, 25, 27 och 28 augusti 2024. För mera information och biljetter besök www.operetten.se. Klicka gärna på bilden ovan för större format. Hela recensionen av Wienerblod finns här >>
(2024-01-04)
Lehár Festival 2024 i Europas kulturhuvudstad Bad Ischl
Omsluten av en av Europas mest natursköna trakter, Salzkammergut, och där den större floden Traun möter den mindre Ischl i ett tidlöst rofyllt brus, där ligger den, kurstaden Bad Ischl. Dess skönhet på alla plan har gjort den till Europas kulturhuvudstad 2024. Och inte minst musiken som i alla nyanser blomstrar där sedan ett par århundraden. En samlingspunkt för alla med engagemang i musikaliskt skapande och utövande då liksom nu och uppmärksammad i Nyårskonserten 2024 med Wiener Philharmoniker i valsen Ischler Walzer av Johann Strauss d.y.

Bland de musikaliska nyanserna har operetten haft en central roll i staden allt sedan musikteaterriktningen fick fast form på 1850-talet. Synnerligen livaktig slår den numera varje sommar ut i full blom under Lehár Festival, den största operettfestivalen i Österrike och en av de största i världen. En praktfull operettbukett bjuds kulturhuvudstadsårets besökare på sommaren 2024 – Paul Abrahams Märchen im Grand Hotel, Carl Millöckers Der Bettelstudent och Franz Lehárs Der Sterngucker. Mera information på www.leharfestival.at.
(2024-01-03)
Operetter och musikaler säsongen 2023/2024
Ett urval av operetter och musikaler som uppförs spelsäsongen 2023/2024 är sammanställda här >>. Alternativt klicka på "Nyheter" och "Senaste" i menyn här ovanför. I sammanställningen finns uppgifter om verktitlar, kompositörer, spelplatser och spelperioder med mera samt länkar till arrangörerna. Sammanställningen kompletteras allt eftersom spelplaner offentliggörs.
(2023-09-30 rev 2023-10-25)
Robert Stolz, "Lehár-Marsch", RSWV op. 20. Komponiert Wien, Oktober 1907. "Meinem lieben Freunde Franz Lehár in grösster Verehrung gewidmet". Kurorchester Bad Ischl. Dirigent: Walter Erla. Aufnahme EA Musik HB 16. August 2023.
Lehár-Marsch av Robert Stolz tillägnad gode vännen Franz Lehár
År 1907 hade Robert Stolz (1880-1975) anställts vid den berömda Theater an der Wien i Wien för att där bland annat dirigera första uppsättningen av Franz Lehárs Die lustige Witve - Den glada änkan. I samband därmed komponerade Stolz Lehár-Marsch RSWV op. 20 som han tillägnade Franz Lehár: Meinem lieben Freunde Franz Lehár in grösster Verehrung gewidmet.

I skön sommarkväll framfördes marschen, en stor raritet, den 16 augusti 2023 i Bad Ischls vackra Kurpark av Kurorchester Bad Ischl under ledning av Walter Erla.
(2023-10-09)
Den berömde och folkkäre kompositören Robert Stolz tillägnas nytt museum i födelsestaden Graz, Österrike
I Graz, Steiermark, Österrike föddes år 1880 Robert Stolz. Hans föräldrar var kompositören och musikdirektören Jakob Stolz och pianopedagogen Ida Stolz.

Robert Stolz kom att bli en av wienermusikens, operettens och filmmusikens främsta företrädare genom tiderna. Och på sätt och vis är han det fortfarande. Han komponerade musiken till 50 egna operetter och musik till 100 filmer. Hans musik finns i flera hundra wienersånger. Många av dem har gått in i det österrikiska folkmusikgodset. Som dirigent ledde han fler fonograminspelningar av wienermusik än någon annan och han framträdde med världens främsta orkestrar inklusive Die Wiener Philharmoniker.

Ej av judisk börd men eftersökt på grund av bistånd till judar att ta sig ut ur Tyskland under 1930-talet tvingades Robert Stolz lämna Österrike vid Tysklands annektering 1938, flydde till Frankrike och lyckades därifrån med hjälp av sin blivande hustru Einzi Stolz att ta sig till USA. Paret Stolz återkom omedelbart efter andra världskrigets slut till Österrike. Efter återkomsten och ända till sin bortgång år 1975 vid 95 års ålder komponerade Robert Stolz ytterligare en stor mängd musik, ledde otaliga fonograminspelningar och dirigerade konserter över hela världen.

För att hedra Robert Stolz och hans gärning och för att göra hans liv och verk tillgängligt för så många som möjligt har i hemstaden Graz ett i tid och rum allomfattande Robert Stolz Museum benämnt Salon Stolz uppförts till en kostnad av 30 miljoner kronor. Museet invigdes den 15 juli 2023. Bilder: Stella Kager och Graz Museum.

Läs mera om Robert Stolz här >>.
(2023-07-18)
Jacques Offenbach "Barcarolle" ur "Hoffmanns äventyr" Karlbergs Musikkår. Eva Magnusson, Thomas Annmo och Peter Göthe. Riddarhuset, Stockholm 5 maj 2022.
Eva Magnusson och Thomas Annmo med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg i Riddarhuset den 5 maj 2022
I härlig försommarkväll och med Mälarens blänkande vattenspegel utanför det storslagna stockholmska Riddarhusets höga fönster hyllades torsdagen den 5 maj 2022 Marinen 500 år med festmusik i adlig dräkt av Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg. Under ledning av kårens dirigent och musikaliskt ansvarige Peter Göthe framfördes av sångsolisterna Eva Magnusson och Thomas Annmo bland annat Barcarollen från Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr.
(2022-07-03)
1971, vid 91 års ålder, medverkade Robert Stolz i ett tyskt TV-program där han ackompanjerar sopranen Anneliese Rothenberger i den egna Oft genügt ein Gläschen Sekt från filmen Konfetti från 1936 och operetten Frühjahrsparade med premiär på Volksoper i Wien år 1964. (2020-11-15)
Eva Magnusson som "Brita" (tyska "Ottilie") och Robert Holmin som "Dr Siedler" i "Min kärlekssång" (tyska "Mein Liebeslied muss ein Walzer sein"). Musik: Robert Stolz. Text: Karl-Ewert Christenson (tysk text Robert Gilbert).
Eva Magnusson och Robert Holmin i operetten Värdshuset Vita Hästen
Säsongen 1994/1995 spelade Stockholms Operettensemble operetten Värdshuset Vita Hästen på Jarlateatern i Stockholm och under en omfattande Sverigeturné. Sammanlagt gavs cirka 200 föreställningar och en av Operettensemblens största framgångar blev det. Till särmärkena för uppsättningen hörde att numera sällan hörda sånger från 1930 års originaluppsättning ingick. Musiken i operetten är av Ralph Benatzky, Robert Stolz, Bruno Granichstaedten och Robert Gilbert. Den senare är även sångtextförfattare. Två av de mest uppskattade sångerna i operetten är Min himmel alltid blå sig ter och Min kärlekssång, båda med musik av Robert Stolz.
Två av huvudrollerna i Stockholms Operettensembles uppsättning av Värdshuset Vita Hästen, Ottilie Gisecke och Dr. Otto Siedler, spelades av Eva Magnusson och Robert Holmin. Här ovanför kan de båda ses och höras i Min kärlekssång med svensk text av Karl-Ewert Christenson. Inspelningen gjordes i oktober 1994.
(2020-02-14)
Föreläsningar  om operett - livsglädjens musikteater
Operett är livsglädjens musikteater. Operett är samtidigt den artistiskt mest krävande musikteaterformen. Gedigna sångliga färdigheter krävs naturligtvis, men därutöver stor skicklighet i tal och dans samt betydande personlig utstrålning. Till skillnad från i Centraleuropa saknas i Sverige såväl bildning som utbildningskapacitet hos de institutioner som skall bibringa blivande scenartister den förmåga som musikteaterformen operett kräver.

Som ett led i återskapandet av nödvändig bildning, och därmed förutsättningen för ny livskraft i musikteaterformen i Sverige, erbjuder vi nu föreläsningar om operett. Exempel på innehåll i föreläsningarna är:
 • Operettens ursprung
 • Den franska prologen
 • Prolog i Wien
 • Den gyllene tiden, Paris
 • Den gyllene tiden, Wien
 • Spansk zarzuela
 • Savoy Opera - London
 • The Edwarian era
 • Berliner-operett
 • Wienskt silver
 • Operetten på Broadway
 • Operetten i Sverige
 • Operettens nutida geografi

I föreläsningarna ges detaljerad inblick i operettens förstadier och dess utveckling från 1850-talet och fram till vår tid. Åhörarna får möta ett stort antal av musikteaterformens skapare, kompositörer och textförfattare.
Föreläsningarna är rikt illustrerade med bilder och innehåller ett flertal ljudexempel från 1910-talets början och framåt.

Grundföreläsningens tid är två timmar. Föreläsare är musikforskaren och musikproducenten Bo Magnusson med flera decenniers teoretisk och praktisk erfarenhet av musikteaterformen. Föreläsningarna är väl lämpade för allt från föreningar med intresse av musikalisk bildning till utbildningsinstitutioner från grund- till högskola med inriktning musik. Även specialföreläsningar inom avgränsade områden kan erbjudas.

Välkommen att kontakta oss för utförlig information om föreläsningarna och prisuppgifter. Använd gärna kontaktformuläret här >> eller ring 070-543 76 14.
(2018-02-02)

Vill du utveckla din röst? - Vi hjälper dig att bli Rösträtt!
Hos oss kan du nu, utöver sångutbildning, få hjälp med att utveckla dina röstresurser till exempel när det gäller kommunikativ kompetens eller förmågan att förstärka röstens hållbarhet. Detta sedan vår medarbetare, sångerskan och sångpedagogen Eva Magnusson numera också verkar som logonom efter högskoleexamen vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Logonomen är en röst- och talpedagog som arbetar med friskvården hos rösten och med rösten och talet ur estetisk synpunkt.

Välkommen att läsa mera här >> Där kan du nu också (i PDF-format) ta del av hela det omfattande och intressanta examensarbete om talröstens utveckling under 1900-talet i musikteaterformen operett som avslutade Eva Magnussons utbildning till logonom. Möjlighet finns också att beställa tryckta exemplar av examensarbetet.
(2016-02-11)

Spektrogram som visar hur en del av en talad replik är uppbyggd av så kallade formanter, koncentrationer av förstärkning i ett antal frekvensområden med de lägsta längst ner och de högsta längst upp. Klicka gärna på bilden för större format.
Butik med bok- och skivrariteter för operett-, musikal- och filmmusikvänner!
För att ge dig tillgång till en exklusiv kanal att skaffa eget bok- och fongrammaterial som anknyter till operett, musikal och filmmusik finns en butik (Beta-version) på vår webbplats. Utbudet är litet men valt med stor omsorg.

Du når butiken genom att välja fliken Butik i menyraden högst upp eller genom att klicka här >>

Klicka gärna på bilden till höger för större format.

Varmt välkommen till butiken!
(2016-01-02 rev 2020-07-08)

Vägar till mera information och kunskap om operett, musikal och filmmusik
Som hjälp för att nå andra källor med information om operett, musikal och filmmusik har vi öppnat en ny sida på webbplatsen. Sidan har benämningen Länkar och du hittar den i huvudmenyn ovan eller här >> om du vill gå direkt dit.  Välkommen att besöka sidan!

(2015-06-14)

 
 

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 17 maj 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll