Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

  

Operetter 2023/2024
Ett urval av operetter som uppförs spelsäsongen 2023/2024 är sammanställda här >>. Alternativt klicka på "Nyheter" och "Senaste" i menyn här ovanför. I sammanställningen finns uppgifter om verktitlar, kompositörer, spelplatser och spelperioder med mera samt länkar till arrangörerna. Sammanställningen kompletteras allt eftersom spelplaner offentliggörs.
(2023-09-30)
Om Leo Falls operett Madame Pompadour i Plats På Scen!
I radioserien Plats På Scen! refererar programvärden Bo Magnusson den tredje och sista av sommarens operetter i Lehár Festival Bad Ischl - Leo Falls Madame Pompadour.

I programmet också ett unikt inslag från Robert Stolz-operetten Lang, lang ist's her och så om Lunds Operettsällskaps kommande uppsättning av Die lustigen Nibelungen med musik av Oscar Straus.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 29 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 1 oktober kl 12:00 - 12.46.
Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 7 oktober 2023. Det kan också från och med den 30 september avlyssnas genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>. (2023-09-28)
Eva Magnusson och Roger Janson med Esbjörn Ferm i ny föreställning Låt hjärtat vá mé
Efter premiärsuccén på friluftsscenen vid Knutby Hembygdsgård med scen- och cabaretprogrammet Låt hjärtat vá mé fortsätter nu två av landets verkliga operett- och musikalveteraner - Eva Magnusson och Roger Janson - med fler föreställningar!

Beledsagade av ackordeon-virtuosen Esbjörn Ferm bjöd de två tisdagen den 26 september 2023 boende på Ersta Diakonis äldreboende Susannahemmet på en stunds glädje och värme med scen- och cabaretpärlor från den tid då förra seklet var ungt.
(2023-09-27)
Om Gunnel Eklunds nyutkomna memoarer i Plats På Scen!
I radioserien Plats På Scen! den 22 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om opera-, operett- och vissångerskans Gunnel Eklund nya memoarbok som presenterades vid en release i Åmål den 16 september 2023. Lyssnarna får också höra några unika inspelningar med Gunnel Eklund.

Från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl presenteras denna gång Franz Lehárs operett Schön ist die Welt från 1930. För första gången i programserien får lyssnarna också stifta bekantskap med den framgångsrika finska sopranen Tamara Lund, under 1970- och 1980-talen i huvudsak verksam i Tyskland.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 22 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 24 september kl 12:00 - 12.46.

Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 30 september 2023. Det kan också från och med den 23 september avlyssnas genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>.
(2023-09-21)
Operasångerskan Gunnel Eklund med ny memoarbok - Från åkersten till operascen
Vid en bokrelease i Åmåls Bokhandel i Åmål den 16 september 2023 presenterade opera-, operett- och vissångerskan Gunnel Eklund sina alldeles nyutkomna memoarer Från åkersten till operascen - Levnadsberättelse med foton och pressklipp. (ISBN: 978-91-984012-6-2.) Boken är tillägnad dottern Jenny Eklund.

Den mycket fängslande boken innehåller, förutom en både faktarik och underhållande text, ett omfattande och intressant bildmaterial. Från barn- och ungdomsåren via debut på Stora Teatern i Göteborg,  utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, TV-debut, utlandsengagemang och återkomst till scenerna i Norden får läsaren följa Gunnel Eklunds sångliga karriär. Där finns också inträngande beskrivningar av en scenartists vardag. Bokens förord är författat av Ingemar Eliasson, före detta Landshövding i Värmland. En andra memoardel med titeln Kärleken och föreningslivet är planerad att utkomma så småningom.

Vid det välbesökta evenemanget inledde Gunnel Eklund med att inlevelsefullt berätta om memoarbokens tillkomst varefter boksignering med trevliga besökarsamtal vidtog. Bland de som sökt sig till Åmål och bokreleasen fanns många goda vänner till Gunnel Eklund till exempel sångarkollegorna Erland Hagegård, Eva Magnusson och Peter Tornborg. Klicka gärna på valfri bild här nedanför och bläddra sedan vidare bland dem. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB. (2023-09-18)
Om Carl Zellers Der Vogelhändler i Plats På Scen! den 15 september 2023
En av operettproduktionerna i Lehár Festival Bad Ischl sommaren 2023 var Carl Zellers Der Vogelhändler. I radioserien Plats På Scen! den 15 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om produktionen och bjuder samtidigt lyssnarna på flera historiska inspelningar av musik och sång från operetten. Lyssnarna får också del av en rad intressanta historiska uppgifter om Fågelhandlaren både i Österrike och Sverige, bland annat om dess svenska premiär 1893 och hur den och annat annonserades i svenska dagstidningar vid den tiden.

Operettfestivalen i Bad Ischl inramas av ett stort antal konserter på arenor runt om i staden, som 2024 är Europas kulturhuvudstad. Vid en sådan konsert i Kurpark den 16 augusti med den förnämliga Kurorchester Bad Ischl under ledning av Kurmusikdirektor Walter Erla framfördes en raritet komponerad 1907 av Robert Stolz med titeln Lehár-Marsch op. RSVW 20. I programmet den 15 september ingår en liveinspelning av marschen som tillkom under konserten. I programmet också en klenod från Die lustige Witwe - Glada änkan - med det legendariska paret Jan Kiepura och Marta Eggerth samt två tidiga rariteter med Nicolai Gedda.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 15 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 17 september kl 12:00 - 12.46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 23 september 2023. Det kan också avlyssnas genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns också på sidan med det detaljerade musikinnehållet  här >>.
(2023-09-14)
Roger Janson och Eva Magnusson med Esbjörn Ferm i  Låt hjärtat vá mé
Efter premiärsuccén med scen- och cabaretprogrammet Låt hjärtat vá mé i augusti fortsätter nu två av landets verkliga operett- och musikalveteraner med fler föreställningar! Det är Eva Magnusson och Roger Janson med omfattande sång-, skådespelar- och dansförflutet i bland annat Stockholms Operettensemble som tisdagen den 26 september bjuder på en bukett scen- och cabaretpärlor. Den här gången på Susannahemmet - Ersta diakoni. För ackompanjemang svarar ackordeonvirtuosen Esbjörn Ferm.

Skönklingande toner, slagfärdiga texter och tjusiga dräkter utlovas. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format!
(2023-09-11)
Glittrande musik och läcker diné på Västerås Slott den 19 november 2023
I den magnifika och anrika RikssalenVästerås Slott stundar en av höstens stora konsertbegivenheter! En glittrande musikalisk eftermiddag i vänlig wiensk anda med den symfoniska Arosorkestern. Därtill svängig jazz med Arosorkesterns Swingband. Och musiken den avnjuts tillsammans med en av källarmästaren anrättad tallrik med tre läckra snittar serverad på vackert dukade bord med levande ljus.

Program
15.40 Dörren till Slottet öppnas.
16.00 Dörrarna till rikssalen öppnas.
16.00-16.25 Fördrink (alkoholfri Cava) och mingel medan Arosorkesterns Swingband underhåller.
16.25-16.50 Arosorkestern konserterar.
16.50 -17.40 Tallrik med 3 stycken snittar och mineralvatten serveras vid borden. Vin och andra drycker samt kaffe/te finns till försäljning i baren. Arosorkesterns Swingband underhåller.
17.40-18.30 Arosorkestern konserterar.

Sångsolister: Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton.
Dirigent: Helen Grönberg.
Konsertmästare: Christer Norrman.

Biljetter 395 kr per person på www.tickster.se. (Från och med 12 september 2023.) Använd sökord Västerås eller Västerås Slott. På Tickster-sidan finns också mera information och en konsertvideo med sångsolisterna och Arosorkestern.

Varmt välkommen till en angenäm eftermiddag på Västerås Slott den 19 november 2023!
(2023-09-11)
Radioserien Plats På Scen! säsongsstartar den 8 september 2023 med referat från en förnämlig svensk nyuppsättning av Johann Strauss d y:s operett Wienerblod
I slutet av augusti svarade arrangören Vätteroperetten för en nyuppsättning av Johann Strauss den yngres operett Wienerblod som överträffade alla förväntningar. Den spelades på Jönköpings vackra och för operett mycket väl lämpade teater. I sin ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen och med förstklassiga insatser av alla såväl framför som på och bakom scenen uppenbarade sig ett återupprättande och en vidareutveckling av den konstnärligt äkta svenska operettraditionen. Se mera här nedanför.

I radioserien Plats På Scen! den 8 september 2023 berättar programvärden Bo Magnusson om uppsättningen och bjuder på musik och sång från några klassiska inspelningar av Wiener Blut - Wienerblod med bland andra Elisabeth Schwarzkopf och Nicolai Gedda.

Detaljerade uppgifter om musikinnehållet i upplagan här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 8 september 2023 kl 12:00 - 12.46. Repris söndagen den 10 september kl 12:00 - 12.46. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se till och med den 16 september 2023. Det kan också avlyssnas genom att använda ljudspelaren här till vänster. Ljudspelaren finns också på sidan med det detaljerade musikinnehållet  här >>.
(2023-09-07 red 2023-09-08)

Briljant nyuppsättning av Johann Strauss den yngres operett Wienerblod
Kompositören Johann Strauss den yngre (1825-1899) skapade musiken till sjutton originalscenverk, det första 1871, Alt- und Neu-Wien, och det sista 1897, Die Göttin der Vernunft. Härutöver finns ett antal scenverk som inte är original i vilka musik av Strauss har använts. Det mest kända av dessa torde vara operetten Wiener BlutWienerblod. Musiken sammanställdes av Adolf Müller Junior, kapellmästare vid Theater an der Wien, under visst överinseende av Strauss fram till dennes bortgång den 3 juni 1899. Müller använde i Wiener Blut delar av dryga trettiotalet kompositioner av Strauss från 1840-talet och framåt. Den inte alldeles enkla uppgiften att sätta texter till musiken anförtroddes de rutinerade Victor Léon (egentligen Victor Hirschfeld) och Leo Stein (egentligen Leo Rosenstein).

Wiener Blut, med handlingen förlagd till 1815 års Wienkongress, uruppfördes den 26 (enligt vissa uppgifter den 25) oktober 1899 på Carltheater i Wien. Någon framgång blev inte operetten i denna första iscensättning. Den kom först 1905 i och med en nyuppsättning på Theater an der Wien i Wien. Operetten har sedan dess haft en bestående plats på spelplanerna i musikteatervärlden.

Den första svenska uppsättningen av Wienerblod spelades på den av Albert Ranft ledda Vasateatern i Stockholm år 1902 med bland andra Edla Hamberg, Emma Meissner och Inga Berentz i några av rollerna. Första gången författaren av dessa rader kom att stifta bekantskap med, och i någon mån bidrog till, en iscensättning av Wienerblod var hösten 1981 då Stockholms Operettensemble satte upp den på Jarlateatern i Stockholm för att sedan också spela operetten på en omfattande turné runt om i Sverige. I Operettensemblens regi återkom Wienerblod på Jarlateatern och på turné säsongen 1990/1991, då också på Jönköpings Teater. Medverkande i denna uppsättning var bland andra Eva Magnusson och Ann-Charlotte Björling som växelvis exekverade Pepi Pleininger. (På bilden till höger Björling och Magnusson längst ner till vänster.)

När nu Wienerblod, tack vare Vätteroperetten och entusiaster i sällskapet Minopera, 26 - 30 augusti 2023 återkom till Jönköpings Teater så var det en händelse av dignitet. Dignitet av flera skäl.

För det första den ärlighet, uppriktighet och respekt för musikteaterformen som karaktäriserar uppsättningen. Ett lustspel i livsglädjens tecken där mänskliga relationer, styrkor och svagheter har huvudrollen varligt hanterade både i författarskap och framförande. För författarskapet och den nya textbearbetningen står den från Köping bördiga men i Österrike uppvuxna, utbildade och tidigare verksamma Annika Veith som också regisserat operetten.

För det andra ett fullfjädrat framförande av artister som klarade den svåraste musikteaterformen av alla där kombinationen av sång, tal, dans och en god portion scennärvaro och komisk talang skall behärskas.

För det tredje. Maestro Christian Pollack, dirigentauktoritet och Strauss-kännare från Wien, som med fast och engagerande hand ledde orkester och sångsolister i rätta tempon och nyanseringar till musikaliska och sångliga höjder i den Straussiska musikens vackra universum.

För det fjärde. Måttfulla scenerier och vackra dräkter där vår tids trend att med excesser dränka musikteaterns kärna, det mänskliga relationsspelet, elegant hade rundats.

För det femte. Teatern, Jönköpings Teater, invigd 1904 fem år efter Wienerblods uruppförande i Wien. En teater med den storlek och intima atmosfär som med sin inramning gör operettupplevelsen till något mycket angenämt.

Sammanfattningsvis en i alla avseenden förnämlig produktion och kanske skall det visa sig en milstolpe i återupprättandet och vidareutvecklingen av den konstnärligt äkta svenska operettraditionen. I den utvecklingen emotses med stora förväntningar Vätteroperettens nästa uppsättning som är Emmerich Kálmáns Csárdásfurstinnan.
Bo Magnusson

Här nedanför bilder från Wienerblod på Jönköpings teater den 30 augusti 2023. Välkommen att klicka på valfri bild för större format och för att sedan gå vidare bland bilderna. Bilder (med tillstånd av Vätteroperetten/Minopera): Edition Allegro Musik HB. Mera om Vätteroperetten här >>
(2023-09-02)

Radioserien Plats På Scen! höststartar den 8 september 2023 med referat från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl
Fredagen den 8 september 2023 är det dags för en ny säsong i programserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik. Programvärd och producent i serien är som tidigare Bo Magnusson. Startprogrammet innehåller bland annat ett inledande referat om Lehár Festival i Bad Ischl den gångna sommaren. Tre operetter uppfördes i festivalen: Carl Zellers Der Vogelhändler, Franz Lehárs Schön ist die Welt och Leo Falls Madame Pompadour.
Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 8 september 2023 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 10 september 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 16 september 2023.

Programmet kan från och med den 9 september och en vecka framåt även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehållet. Klicka gärna på bilderna ovan för större format.
(2023-08-28)

Ny bok om den 200 år gamla Kurtheater i Bad Ischl, Österrike
I kurorten Bad Ischl, Salzkammergut i Österrike uppfördes under 1820-talet en med tidens och ortens mått mätt storslagen teater - Das Bad Ischler Kurtheater. Den hade med parkett och fyra rader plats för cirka 600 åskådare. Med uppföranden av opera, sångspel, talpjäser och operett kom teatern att utgöra en centralpunkt i kulturlivet i Bad Ischl. När den österrikiska kejsarfamiljen med början under 1830-talet och många efterföljande decennier hade sitt sommarviste i Bad Ischl förstärktes denna roll väsentligt och teatern blev en eftertraktad spelplats för dåtidens främsta artister som till exempel den kanske främste av dem alla - Alexander Girardi (1850-1918). Bad Ischl utgjorde under den här tiden en mycket omtyckt samlingspunkt inom kultursektorn, särskilt vad gällde musik. Bland annat biograffilmens intåg gjorde att teaterns betydelse minskade under 1900-talets första decennier. Teatern förvandlades på 1950-talet till biograf och döptes då om till Lehár Filmtheater, en benämning som den fortfarande har. Beslut finns numera om att den kulturminnesskyddade teatern de närmaste åren skall genomgå en grundlig renovering och därmed återfå sin forna glans.

Lägligt till renoveringen har en ny bok om teatern utkommit. Den mycket detaljrika boken med titeln Das kaiserliche Sommertheater in Bad Ischl är författad av Dr. Teresa Hrdlicka. En intressant presentation av boken genomfördes den 16 augusti 2023 av författarinnan. Presentationen med bildvisning och levande musik ägde rum i den berömda Trinkhalle i Bad Ischl. Boken med ISBN 978-3-643-51122-5 är utgiven på Lit Verlag, Wien. Bilder från presentationen här intill. Välkommen att klicka på dem för större format. Bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2023-08-27)

Storslagen operettbukett i 2023 års Lehár Festival i Bad Ischl, Österrike
När Seefestspiele Mörbisch i österrikiska Burgenland numera, efter fem decennier med påkostade operettuppsättningar, har övergått till musikal har Bad Ischl i Salzkammergut med sin Lehár Festival övertagit rollen som Das grösste Operetten-Festival ÖsterreichsÖsterrikes största operettfestival. Efter en blygsam start för dryga 60 år sedan har verksamheten vuxit för att i våra dagar årligen omfatta tre helaftonsoperetter som växelvis uppförs under sommarmånaderna juli och augusti. Operettprogrammet omges av ett omfattande ramprogram med ett stort antal mångskiftande konserter, operettutbildning för ungdomar, innehållsrika och intressanta seminarier och föredrag med mera.

Spelplats för operetterna är det praktfulla Kongress und Theaterhaus, ursprungligen benämnt Kurhaus och invigt år 1875. Och operettraditionerna i Bad Ischl går faktiskt tillbaka till denna tid. Mellan 1860 och 1930 ingick det i sommarkvällarnas kur- och kulturaktiviteter att uppleva en operett på stadens vackra teater. Nutidens Lehár Festival leds med fast hand och såväl stor sakkunskap som skicklighet av Festivalintendenten Thomas Enzinger.

På programmet 2023 stod Carl Zellers (1842-1898) klassiker Der Vogelhändler, Franz Lehárs (1870-1948) raritet Schön ist die Welt och Leo Falls (1873-1925) mästerverk Madame Pompadour, den sistnämnda operetten som hyllning till kompositören med anledning av hans födelse för 150 år sedan. Genomgående uppfördes årets operetter i regiformer som lät handling och personrelationer komma i förgrunden. Särskilt utmärkande i detta hänseende var Der Vogelhändler och Schön ist die Welt. Madame Pompadour, uruppförd 1922 med den berömda aktrisen Fritzi Massary i huvudrollen, hade fått en form som efterliknade den revyinriktade nyuppsättningen 1927 i Berlin och med några tillägg av nutidsorienterade musik- och dansinslag.

I samtliga produktioner låg rollprestationerna på hög nivå i alla för operett viktiga avseenden – sång, dialog och dans. Till mycket givande och angenäma upplevelser bidrog den synnerligen välljudande Franz Lehár-Orchester med cirka 40 musiker.

Till de angenäma upplevelserna måste också räknas den natursköna och historiskt mycket intressanta bygd - Salzkammergut - som omger Lehár Festival. År 2024 är Bad Ischl och regionen Salzkammergut Europas Kulturhuvudstad - Kulturhauptstadt Europas Bad Ischl Salzkammergut 2024.
(2023-08-27)

Succépremiär! - Låt hjärtat va' me' - Eva Magnusson och Roger Janson i ny produktion med pärlor från scen och cabaret!
Inför en fulltalig och entusiastisk publik hade  musikteaterveteranerna Eva Magnusson och Roger Janson med ackompanjemang på piano och dragspel av virtuosen Mattias Jansson söndagen den 6 augusti 2023 succépremiär på den nya produktionen Låt hjärtat va' me' med pärlor från den tid då förra seklet var ungt.

Varmt och hjärtligt tack till er alla som, trots att väderguden inte var helt nådig, kom till premiären och skapade en sådan härlig stämning!

Välkommen att se bilder från premiären här nedanför. Välj och klicka på valfri bild för att se den i större format och sedan bläddra vidare bland bilderna. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2023-08-07)

Den berömde och folkkäre kompositören Robert Stolz tillägnas nytt museum i födelsestaden Graz, Österrike
I Graz, Steiermark, Österrike föddes år 1880 Robert Stolz. Hans föräldrar var kompositören och musikdirektören Jakob Stolz och pianopedagogen Ida Stolz.

Robert Stolz kom att bli en av wienermusikens, operettens och filmmusikens främsta företrädare genom tiderna. Och på sätt och vis är han det fortfarande. Han komponerade musiken till 50 egna operetter och musik till 100 filmer. Hans musik finns i flera hundra wienersånger. Många av dem har gått in i det österrikiska folkmusikgodset. Som dirigent ledde han fler fonograminspelningar av wienermusik än någon annan och han framträdde med världens främsta orkestrar inklusive Die Wiener Philharmoniker.

Ej av judisk börd men eftersökt på grund av bistånd till judar att ta sig ut ur Tyskland under 1930-talet tvingades Robert Stolz lämna Österrike vid Tysklands annektering 1938, flydde till Frankrike och lyckades därifrån med hjälp av sin blivande hustru Einzi Stolz att ta sig till USA. Paret Stolz återkom omedelbart efter andra världskrigets slut till Österrike. Efter återkomsten och ända till sin bortgång år 1975 vid 95 års ålder komponerade Robert Stolz ytterligare en stor mängd musik, ledde otaliga fonograminspelningar och dirigerade konserter över hela världen.

För att hedra Robert Stolz och hans gärning och för att göra hans liv och verk tillgängligt för så många som möjligt har i hemstaden Graz ett i tid och rum allomfattande Robert Stolz Museum benämnt Salon Stolz uppförts till en kostnad av 30 miljoner kronor. Museet invigdes den 15 juli 2023. Bilder: Stella Kager och Graz Museum.

Läs mera om Robert Stolz här >>.
(2023-07-18)

Högtidlig Nationaldagskonsert 2023 i Rikssalen på Slottet i Västerås när Sverige fyllde 500 år
Den 6 juni 2023 bjöd Arosorkestern, den symfoniska orkestern i Västerås, på traditionsenlig Nationaldagskonsert inför stor och feststämd publik. Platsen var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationaldagen och Svenska flaggans dag just den 6 juni. Och just denna dag i år, 2023, var det exakt fem sekler sedan Sverige blev ett självständigt land i och med att Kalmarunionen med Danmark och Norge då upplöstes.

I konserten bjöds publiken på ett knappt tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattade sångsolister var Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. I en varm och innerlig tolkning av Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som vackert improviserande solist på saxofon. Markus Norrman svarade för ett högstämt framförande av Land du välsignade. Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både historiska återblickar, utblickar i dagens samhälle och personliga reflektioner kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för större format och bläddra vidare bland bilderna.
(2023-06-07)

Kåseri om musikteaterformen operett
Inför en fulltalig och uppskattande publik på seniorcentret Rioträffen, Östermalm kåserade Bo Magnusson den 17 februari 2023 över ämnet operett - livsglädjens musikteaterform. I kåseriet gavs inblick i operettens förstadier under 1700-talet och 1800-talets första hälft och dess utveckling från 1850-talet och fram till vår tid. Åhörarna fick möta många av musikteaterformens skapare, kompositörer och textförfattare. Kåseriet var rikt illustrerat med bilder och ett flertal ljudexempel från 1910-talets början och framåt.

Hjärtligt tack till alla besökare för det varma mottagandet och alldeles speciellt till den mycket engagerade personalen med Karin K (på bilden till vänster) i spetsen!
(2023-02-18)
Bo Magnusson kåserar om operett den 17 februari 2023 på Rioträffen, Östermalm
Operett är livsglädjens musikteaterform. Operett är samtidigt den artistiskt mest krävande musikteaterformen. Gedigna sångliga färdigheter krävs naturligtvis, men därutöver stor skicklighet i tal och dans samt betydande personlig utstrålning.
Om operett kåserar Bo Magnusson den 17 februari 2023 kl 13:30 på Rioträffen, Sandhamnsgatan 4, Östermalm i Stockholm. Kåsören kan tillgodoräkna sig flera decennier av stor närvaro på operettens domäner till vilket hör produktion och moderation under de senaste tjugo åren av 700 radioprogram med titeln Plats På Scen! I kåseriet ges inblick i operettens förstadier under 1700-talet och 1800-talets första hälft och dess utveckling från 1850-talet och fram till vår tid. Åhörarna får möta många av musikteaterformens skapare, kompositörer och textförfattare. Kåseriet är rikt illustrerat med bilder och innehåller ett flertal ljudexempel från 1910-talets början och framåt.

Inträdet till Rioträffen är fritt. Enklare maträtter, dryck och bakverk finns till självkostnadspris. Kollektivtrafik: Buss nr 1 till hållplats Gärdet eller Tunnelbana, röd linje till station Gärdet (östra utgången).
Varmt välkomna!
(2023-02-12)
Mobilens historia - Från biltelefon till dator
Ett verktyg som i takt med den teknologiska utvecklingen har kommit att spela en allt större roll för att gör musik tillgänglig i snart sagt alla sammanhang är det som numera allmänt kallas mobilen. Resan till den moderna mobilen är lång och fascinerande och driven av det ständigt närvarande behovet hos människorna att ge och ta emot information - ljud och bild - oavsett avstånd.

Om den spännande resan, med avstamp i den optiska telegrafen på Carl Michael Bellmans tid, kåserade Bo Magnusson, en av de svenska mobiltelepionjärerna, i ord och bild på seniorcentret Rioträffen, Östermalm den 16 september 2022.
(2022-09-17)
Jacques Offenbach "Barcarolle" ur "Hoffmanns äventyr" Karlbergs Musikkår. Eva Magnusson, Thomas Annmo och Peter Göthe. Riddarhuset, Stockholm 5 maj 2022.
Eva Magnusson och Thomas Annmo med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg i Riddarhuset den 5 maj 2022
I härlig försommarkväll och med Mälarens blänkande vattenspegel utanför det storslagna stockholmska Riddarhusets höga fönster hyllades torsdagen den 5 maj 2022 Marinen 500 år med festmusik i adlig dräkt av Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg. Under ledning av kårens dirigent och musikaliskt ansvarige Peter Göthe framfördes av sångsolisterna Eva Magnusson och Thomas Annmo bland annat Barcarollen från Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr.
(2022-07-03)
Povel Ramels 100-årsdag 1 juni 2022 - Unik programserie Knäppupp - Povel Ramel och hans revyepok i Radio Vikings poddradioarkiv
Från december 2020 till november 2021 livesändes över Radio Viking 101,4 MHz en programserie i tio avsnitt om Povel Ramel och hans revyepok. Manus och produktion Bo Magnusson som också tillsammans med Ingemar Eriksson med varliga händer vägledde lyssnarna genom den växlingsrika och understundom halsbrytande uppsluppenhet med samlingsbeteckningen Knäppupp som Povel Ramel och hans medramelare undfägnade svenska folket med i ett femtontal revyer från början av 1950-talet till slutet av 1960-talet.

Den 1 juni 2022 är det 100 år sedan Povel Ramel föddes. Som en del i att uppmärksamma detta har Radio Viking publicerat hela programserien i sitt Poddradioarkiv som nås här>>. Varmt välkommen lyssna på en unik serie radioprogram om en av våra absolut främsta underhållare och hans förnämliga medunderhållare!
(2022-06-01)
Robert Stolz "Oft genügt ein Gläschen Sekt" från filmen "Konfetti" och operetten "Frühjahrsparade". Robert Stolz (vid tillfället 91 år) piano och Anneliese Rothenberger sång.
Robert Stolz och Anneliese Rothenberger i Oft genügt ein Gläschen Sekt
Den 25 augusti 1880 föddes i Graz, Österrike kompositören och dirigenten Robert Stolz, alltså för 140 år sedan i år 2020. Robert Stolz gick bort 1975 efter nästan ett helt sekel av oförtröttligt arbete i musikens tjänst. Få har genom sitt musikskapande skänkt så många människor så mycket värme, livsglädje och hopp som Stolz.

Robert Stolz livsmotto var: Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves.
1971, vid 91 års ålder, medverkade Robert Stolz i ett tyskt TV-program där han ackompanjerar sopranen Anneliese Rothenberger i den egna Oft genügt ein Gläschen Sekt från filmen Konfetti från 1936 och operetten Frühjahrsparade med premiär på Volksoper i Wien år 1964. (2020-11-15)
Eva Magnusson som "Brita" (tyska "Ottilie") och Robert Holmin som "Dr Siedler" i "Min kärlekssång" (tyska "Mein Liebeslied muss ein Walzer sein"). Musik: Robert Stolz. Text: Karl-Ewert Christenson (tysk text Robert Gilbert).
Eva Magnusson och Robert Holmin i operetten Värdshuset Vita Hästen
Säsongen 1994/1995 spelade Stockholms Operettensemble operetten Värdshuset Vita Hästen på Jarlateatern i Stockholm och under en omfattande Sverigeturné. Sammanlagt gavs cirka 200 föreställningar och en av Operettensemblens största framgångar blev det. Till särmärkena för uppsättningen hörde att numera sällan hörda sånger från 1930 års originaluppsättning ingick. Musiken i operetten är av Ralph Benatzky, Robert Stolz, Bruno Granichstaedten och Robert Gilbert. Den senare är även sångtextförfattare. Två av de mest uppskattade sångerna i operetten är Min himmel alltid blå sig ter och Min kärlekssång, båda med musik av Robert Stolz.
Två av huvudrollerna i Stockholms Operettensembles uppsättning av Värdshuset Vita Hästen, Ottilie Gisecke och Dr. Otto Siedler, spelades av Eva Magnusson och Robert Holmin. Här ovanför kan de båda ses och höras i Min kärlekssång med svensk text av Karl-Ewert Christenson. Inspelningen gjordes i oktober 1994.
(2020-02-14)
Föreläsningar  om operett - livsglädjens musikteater
Operett är livsglädjens musikteater. Operett är samtidigt den artistiskt mest krävande musikteaterformen. Gedigna sångliga färdigheter krävs naturligtvis, men därutöver stor skicklighet i tal och dans samt betydande personlig utstrålning. Till skillnad från i Centraleuropa saknas i Sverige såväl bildning som utbildningskapacitet hos de institutioner som skall bibringa blivande scenartister den förmåga som musikteaterformen operett kräver.

Som ett led i återskapandet av nödvändig bildning, och därmed förutsättningen för ny livskraft i musikteaterformen i Sverige, erbjuder vi nu föreläsningar om operett. Exempel på innehåll i föreläsningarna är:
 • Operettens ursprung
 • Den franska prologen
 • Prolog i Wien
 • Den gyllene tiden, Paris
 • Den gyllene tiden, Wien
 • Spansk zarzuela
 • Savoy Opera - London
 • The Edwarian era
 • Berliner-operett
 • Wienskt silver
 • Operetten på Broadway
 • Operetten i Sverige
 • Operettens nutida geografi

I föreläsningarna ges detaljerad inblick i operettens förstadier och dess utveckling från 1850-talet och fram till vår tid. Åhörarna får möta ett stort antal av musikteaterformens skapare, kompositörer och textförfattare.
Föreläsningarna är rikt illustrerade med bilder och innehåller ett flertal ljudexempel från 1910-talets början och framåt.

Grundföreläsningens tid är två timmar. Föreläsare är musikforskaren och musikproducenten Bo Magnusson med flera decenniers teoretisk och praktisk erfarenhet av musikteaterformen. Föreläsningarna är väl lämpade för allt från föreningar med intresse av musikalisk bildning till utbildningsinstitutioner från grund- till högskola med inriktning musik. Även specialföreläsningar inom avgränsade områden kan erbjudas.

Välkommen att kontakta oss för utförlig information om föreläsningarna och prisuppgifter. Använd gärna kontaktformuläret här >> eller ring 070-543 76 14.
(2018-02-02)

Vill du utveckla din röst? - Vi hjälper dig att bli Rösträtt!
Hos oss kan du nu, utöver sångutbildning, få hjälp med att utveckla dina röstresurser till exempel när det gäller kommunikativ kompetens eller förmågan att förstärka röstens hållbarhet. Detta sedan vår medarbetare, sångerskan och sångpedagogen Eva Magnusson numera också verkar som logonom efter högskoleexamen vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Logonomen är en röst- och talpedagog som arbetar med friskvården hos rösten och med rösten och talet ur estetisk synpunkt.

Välkommen att läsa mera här >> Där kan du nu också (i PDF-format) ta del av hela det omfattande och intressanta examensarbete om talröstens utveckling under 1900-talet i musikteaterformen operett som avslutade Eva Magnussons utbildning till logonom. Möjlighet finns också att beställa tryckta exemplar av examensarbetet.
(2016-02-11)

Spektrogram som visar hur en del av en talad replik är uppbyggd av så kallade formanter, koncentrationer av förstärkning i ett antal frekvensområden med de lägsta längst ner och de högsta längst upp. Klicka gärna på bilden för större format.
Butik med bok- och skivrariteter för operett-, musikal- och filmmusikvänner!
För att ge dig tillgång till en exklusiv kanal att skaffa eget bok- och fongrammaterial som anknyter till operett, musikal och filmmusik finns en butik (Beta-version) på vår webbplats. Utbudet är litet men valt med stor omsorg.

Du når butiken genom att välja fliken Butik i menyraden högst upp eller genom att klicka här >>

Klicka gärna på bilden till höger för större format.

Varmt välkommen till butiken!
(2016-01-02 rev 2020-07-08)

Vägar till mera information och kunskap om operett, musikal och filmmusik
Som hjälp för att nå andra källor med information om operett, musikal och filmmusik har vi öppnat en ny sida på webbplatsen. Sidan har benämningen Länkar och du hittar den i huvudmenyn ovan eller här >> om du vill gå direkt dit.  Välkommen att besöka sidan!

(2015-06-14)

 
 

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 30 september 2023
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2023
Tillbaka till innehåll