Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

  

I radioserien Plats På Scen! den 23 september 2022 fortsatta referat från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl
Under Lehár Festival i Bad Ischl, Österrike uppfördes sommaren 2022 tre operetter. I radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik fortsätter programvärden Bo Magnusson i upplagan den 23 september 2022 att berätta om operetterna. Efter förra upplagans Wiener Frauen med musik av Franz Lehár är turen kommen till Paul Linckes första riktigt stora framgång Frau Luna med urpremiär den 1 maj 1899 på Apollo-Theater i Berlin. Med Frau Luna föddes också det som brukar kallas Berlineroperetten.

Programmet innehåller också 78-varvsrariteter från 1910-talets början med musik av två andra ledande kompositörer av Berlineroperett, nämligen Jean Gilbert och Walter Kollo. Dessutom musik från Robert Stolz-operetten Grüezi, eller Himmelblaue Träume som den också benämns, samt avslutningsvis Fliegermarsch av Hermann Dostal från hans operett Der fliegende Rittmeister. Med anknyting till inslaget från Grüezi berättar Bo Magnusson också om den utomordentligt intressanta bok om operettens tillkomst som den framstående schweiziske musikforskaren och dirigenten Reimer Walthert har gett ut under 2022.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 23 september 2022 kl 12:00 - 12:46. Programmet kan också höras söndagen den 25 september 2022 kl 12:00 - 12:46 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 1 oktober 2022.
Programmet kan från och med den 24 september även höras genom att använda ljudspelaren här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna till höger för större format.
(2022-09-23)
Mobilens historia - Från biltelefon till dator
Ett verktyg som i takt med den teknologiska utvecklingen har kommit att spela en allt större roll för att gör musik tillgänglig i snart sagt alla sammanhang är det som numera allmänt kallas mobilen. Resan till den moderna mobilen är lång och fascinerande och driven av det ständigt närvarande behovet hos människorna att ge och ta emot information - ljud och bild - oavsett avstånd.

Om den spännande resan, med avstamp i den optiska telegrafen på Carl Michael Bellmans tid, kåserade Bo Magnusson, en av de svenska mobiltelepionjärerna, i ord och bild på seniorcentret Rioträffen, Östermalm den 16 september 2022.
(2022-09-17)
Operetter och musikaler i Centraleuropa sommaren 2023
Ett urval av operetter och musikaler som uppförs i Centraleuropa sommaren 2023 är sammaställda här >>. Alternativt klicka på "Nyheter" och "Senaste" i menyn här ovanför. I sammanställningen finns uppgifter om verktitlar, kompositörer, spelplatser och spelperioder med mera samt länkar till arrangörerna. Sammanställningen kompletteras allt eftersom spelplaner offentliggörs.
(2022-09-12)
En förhindrad världsframgång - Fascinerande skrift av Reimar Walthert om den schweiziska nationaloperetten Grüezi med musik av Robert Stolz
För några år sedan uppfördes av den mycket engagerade och beundransvärda ensemblen Bühne Burgäschi, med hemvist i närheten av Zürich i Schweiz, en operett med originaltiteln Grüezi. Andra titlar som senare förekommit är Himmelblaue Träume och Servus, Servus. I stilen jämförbar med Ralph Benatzkys Im Weissen Rössl har den kommit att betecknas som den schweiziska nationaloperetten. Den hade också enligt de flestas bedömning lysande förutsättningar att efter premiären den 3 november 1934 på Stadttheater i Zürich bli en lika stor internationell succé som Värdshuset Vita Hästen. Flera omständigheter gjorde nu att det inte blev så och framför allt den nazistiska farsot som drog fram över Europa under 1930-talet.

Musiken i Grüezi är komponerad av Robert Stolz, som ju också är delaktig i framgången med Vita Hästen. När Stolz, som inte var av judisk härkomst, vägrade att rätta in sig i nazisternas tjänst, och därför tvingades till emigration, förbjöds operetten i Tyskland och alla områden som Tyskland ockuperat. Innan dess, och genom att med fingerade namn på de judiska textförfattarna grundlura nazisterna, uppfördes operetten i ett tusental föreställningar över hela Tyskland. Så till exempel på Grosses Schauspiehaus i Berlin med 3000 platser - för övrigt premiärteater för Värdshuset Vita Hästen 1930. Grüezi med titeln Vilde mannen uppfördes 1937 som radiooperett av svenska Radiotjänst. För regin svarade Lars Madsén och bland de medverkande fanns Carl Barcklind, Inga-Lill Söderman och Gösta Kjellertz.

I de förhållanden som rådde efter andra världskrigets slut lyckades inte Grüezi få fotfäste igen och världsframgången uteblev.

Om Grüezi, eller Himmelblaue Träume som är en alternativ titel, har den musikaliske ledaren och dirigenten vid Bühne Burgäschi tillika musikforskaren Reimar Walthert författat den utomordentligt inträngande och fascinerande boken Ein verhinderter Welterfolg En   förhindrad världssuccé. (Walthert, Reimer, Ein verhinderter Welterfolg, Hentrich & Hentrich, Leipzig 2022. ISBN 978-3-95565-520-4.)

Välkommen att klicka på bilderna till vänster för större format.
(2022-09-10 rev 2022-09-13)
Radioserien Plats På Scen! höststartar den 9 september 2022 med referat från sommarens Lehár Festival i Bad Ischl
Med något ändrade programtider startar höstsäsongen 2022 i radioserien Plats På Scen! Varje program kommer i fortsättningen att innehålla två reklamblock. Det första femton minuter in i programmet och det andra efter cirka tre kvart. I gengäld förlängs programtiden med femton minuter. Programvärd och producent i serien är som tidigare Bo Magnusson.

Startprogrammet innehåller bland annat ett inledande referat om Lehár Festival i Bad Ischl den gångna sommaren. Tre operetter uppfördes i festivalen, Johann Strauss d y:s Wiener Blut, Paul Linckes Frau Luna och Franz Lehárs allra första uppförda operett Wiener Frauen med urpremiär 1902. I synnerhet hörs musik från den sistnämnda i den här första Plats På Scen!-upplagan hösten 2022. I programmet hörs också musikal- och filmmusikrariteter med den svenske trubaduren Ove Engström, Paul Anka med ett inslag från hans första inspelade LP år 1958 och Nicolai Gedda i den av Carl Sjöberg tonsatta Erik Gustaf Geijer-dikten Tonerna.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 9 september 2022 kl 12:00 - 13:15. Programmet kan också höras söndagen den 11 september 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 17 september 2022.

Programmet kan från och med den 10 september även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också bilder med anknytning till musiken i programmet. Klicka gärna på bilderna till höger för större format.
(2022-09-08 Rev 2022-09-09)
Säg det i toner! med mycket glädje, ljus och värme på Nacka Seniorcenter
I strålande sensommarväder hade sångerskan Eva Magnusson och pianisten Anders Wadenberg den stora glädjen att torsdagen den 1 september 2022 med sång och musik få skänka värme och glädje till de boende på Nacka Seniorcenter i Ektorp.

Inför mycket tacksamma och rörda åhörare bjöd de medverkande på klenoder från operettens, operans, musikalens, filmens, romansens och wienermusikens världar i ett program med titeln Säg det i toner! För sammanbindning av de musikaliska inslagen i programmet svarade Bo Magnusson.

Konserten var en del i serien Plats På Scen Live! - en syster till radioserien Plats På Scen! - med levande musik i fängslande program och i angelägna och angenäma miljöer.
(2022-09-01)
Operett, musikal och filmmusik på Nacka seniorcenter Ektorp i konsertserien Plats På Scen Live!
Varje fredag sedan snart 20 år bjuder bjuder Radio Viking 101,4 MHz och www.radioviking.se på operett, musikal och filmmusik i den direktsända programserie Plats På Scen! Avstickare till andra musikaliska världar som exempelvis revy, wienermusik och opera blir det också ibland.

För att göra den stora musikskatt som presenteras i programserien tillgänglig i en ny och spännande form har radioversionen av Plats På Scen! fått en syster som heter Plats På Scen Live! med intressanta och fängslande program som framförs av sångare, sångerskor och musiker inför publik i behagliga miljöer.

Serien startade fredagen den 18 februari 2002 och efter flera evenemang de sensate månaderna är det nu dags för ny konsert, denna gång på Nacka seniorcenter Ektorp torsdagen den 1 september kl 14:00. Konserten har titeln Säg det i toner! Medverkande är Eva Magnusson sång och Anders Wadenberg piano. I konserten kommer publiken att få uppleva såväl välkänt som mindre känt från operett, musikal, film och den svenska vis- och schlagerrepertoaren.

Klicka gärna på bilden till höger för större format.
(2022-08-25)
Stor succé när Eva Magnusson och Roger Janson bjöd på operett och musikal i uppländska Knutby den 7 augusti 2022
På  friluftsscenen vid den vackra Gammelgården, en av de många byggnadsskatterna på Hembygdsgården i Knutby, bjöd Roger Janson och Eva Magnusson söndagen den 7 augusti 2022 på guldkorn från operett och  musikal - livsglädjens musikteaterformer. För ackompanjemang på piano svarade Mattias Jansson.

Konserten genomfördes i strålande högsommarväder som en del av 2022 års Hembygdsdag. Och operettens och musikalens glädjefyllda toner och texter, de avspeglade sig i den stora publikens förtjusta bifall, önskemål om extranummer och ihållande varma applåder. Välkommen att klicka på bilderna till vänster för större format. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.
(2022-08-08)
Plats På Scen Live! Roger Janson och Eva Magnusson med operett- och musikalföreställning den 7 augusti 2022
Jo, det är sant! Två av landets verkliga operett- och musikalveteraner återförenas! Det är Eva Magnusson och Roger Janson med omfattande sång-, skådespelar- och dansförflutet i bland annat Stockholms Operettensemble som söndagen den 7 augusti 2022 kl 13:3 bjuder på efterlängtad operett och musikal på friluftsscenen vid den vackra Gammelgården i Knutby. Ackompanjemang: Mattias Jansson. Smäktande toner, charmerande texter, härlig dialog och tjusiga dräkter utlovas. Så reservera den 7 augusti för en skön utflykt till de glädjefyllda musikteaterformernas nejder! Fri entré. Välkommen att klicka på bilderna för att se dem i större format!
(2022-07-03 rev 2022-08-06)
Jacques Offenbach "Barcarolle" ur "Hoffmanns äventyr" Karlbergs Musikkår. Eva Magnusson, Thomas Annmo och Peter Göthe. Riddarhuset, Stockholm 5 maj 2022.
Eva Magnusson och Thomas Annmo med Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg i Riddarhuset den 5 maj 2022
I härlig försommarkväll och med Mälarens blänkande vattenspegel utanför det storslagna stockholmska Riddarhusets höga fönster hyllades torsdagen den 5 maj 2022 Marinen 500 år med festmusik i adlig dräkt av Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg. Under ledning av kårens dirigent och musikaliskt ansvarige Peter Göthe framfördes av sångsolisterna Eva Magnusson och Thomas Annmo bland annat Barcarollen från Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr.
(2022-07-03)
I radioserien Plats På Scen! säsongsavslutningen den 24 juni 2022 aktuellt referat från Pramtaler Sommeroperette i Zell an der Pram, Österrike med Robert Stolz-operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt
I sista upplagan innan sommaruppehållet i radioserien Plats På Scen! med tema operett, musikal och filmmusik förmedlar programvärden Bo Magnusson färska intryck från en högklassig uppsättning i kammarformat av operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt med musik av Robert Stolz. Operetten, som bygger på den första europeiska ljudfilmen med synkroniserat ljud från 1930, hade urpremiär 1933 på Stadttheater i Zürich.

Pramtaler Sommeroperette produceras varje sommar sedan 2013 i Zell an der Pram i nordvästra Österrike och är en kammarmusikalisk operettfestival på hög nivå. Intendent är Harald Wurmsdobler som med stort engagemang hanterar verksamheten. Zell an der Pram är en liten pittoresk ort belägen 30 minuters tågresa österut från den tysk-österrikiska gränsstaden Passau. Ortens stora attraktion är Schloss Zell an der Pram, ett ståtligt barockslott som från 1979 hyser ett av Österrikes stora utbildningscentrum på kulturområdet. Musikteaterföreställningarna uppförs på slottets vackra innergård.

För regin i Zwei Herzen im Dreivierteltakt svarar Manuela Kloibmüller. I rollerna förutom Harald Wurmsdobler: George Kounoupias, Gabriele Rösel, Agnes Palmisano, Simon Schober, Michael Zallinger, Martha Matscheko och Bernhard Bruckboeg. Musikalisk ledare är Gerlad Karl.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för att sedan bläddra vidare bland bilderna. (Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.)
I övrigt i den här säsongens sista programupplaga musikaliska klenoder som hör midsommartiden till.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 24 juni 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 26 juni 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 2 september 2022.

Programmet kan från och med den 26 juni även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>.

Nästa säsong i radioserien Plats På Scen! startar fredagen den 2 september 2022.
(2022-06-26)
Om operetter och musikaler i Centraleuropa sommaren 2022 i radioserien Plats På Scen! den 10 juni 2022
Efter de komplicerade pandemiåren har nu utbudet av sommaroperetter och sommarmusikaler tillbaka på normal nivå. Om några av produktionerna berättar programvärden Bo Magnusson i den senaste upplagan i radioserien Plats På Scen! - den enda i svensk radio med det trehövdade temat operett, musikal och filmmusik.

Bland produktioner som presenteras finns två riktiga rariteter. Den första är Paul Abrahams Roxy un ihr Wunderteam med urpremiär 1936. Operetten spelas under juni och juli för första gången i Schweiz av Bühne Burgäschi, en förstklassig och beundransvärd ensemble som gång efter gång tar fram originalverk inom musikteaterformen operett. Spelplatsen finns i närheten av Bern i Schweiz. Mera läsa här >>.

En klenod bland operetter som spelas i Österrike under sommaren är Zwei Herzen im Dreivierteltakt med musik av Robert Stolz. Operetten, som bygger på den första europeiska ljudfilmen med synkroniserat ljud, hade urpremiär 1933 på Stadttheater i Zürich. I sommar spelas den på en relativt ny friluftsteater invid det storslagna Schloss Zell an der Pram lite norr om Salzburg och Salzkammergut. Mera att läsa här >>.

I övrigt i programmet bland annat två inslag av Karl Komzák respektive Johann Strauss d y framförda av Wiener Symphoniker under ledning av Robert Stolz. Vidare ett inslag från Udo Jürgens-musikalen Ich war noch niemals in New York, filmmusik av John Barry och Fermo Dante Marchetti (Fascination framförd av Helmuth Zacharis och hans orkester) och så Ulla Sallert med Viljasången i Glada änkan.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 10 juni 2022 kl 12:00 - 13:00. Programmet kan också höras söndagen den 5 juni 2022 kl 13:00 - 14:00 och det finns i poddradioarkivet på www.radioviking.se till och med den 25 juni 2022.

Programmet kan från och med den 11 juni även höras genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med detaljerat programinnehåll här >>. Där finns också flera bilder med anknytning till musiken i programmet.
(2022-06-10)

Finstämd Nationaldagskonsert 2022 i Rikssalen på Slottet i Västerås
Efter ett pandemibetingat uppehåll de tre senaste åren bjöd Arosorkestern, symfoniorkestern i Västerås, den 6 juni 2022 på traditionsenlig Nationaldagskonsert inför fulltalig och feststämd publik. Platsen var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationaldagen och Svenska flaggans dag just den 6 juni.

I konserten bjöds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattade sångsolister var Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. I en varm och innerlig tolkning av Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som vackert improviserande solist på saxofon. Markus Norrman svarade för ett högstämt framförande av Land du välsignade. Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både historiska återblickar, utblickar i dagens samhälle och personliga reflektioner kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för större format och bläddra vidare bland bilderna.
(2022-06-07)

Povel Ramels 100-årsdag 1 juni 2022 - Unik programserie Knäppupp - Povel Ramel och hans revyepok i Radio Vikings poddradioarkiv
Från december 2020 till november 2021 livesändes över Radio Viking 101,4 MHz en programserie i tio avsnitt om Povel Ramel och hans revyepok. Manus och produktion Bo Magnusson som också tillsammans med Ingemar Eriksson med varliga händer vägledde lyssnarna genom den växlingsrika och understundom halsbrytande uppsluppenhet med samlingsbeteckningen Knäppupp som Povel Ramel och hans medramelare undfägnade svenska folket med i ett femtontal revyer från början av 1950-talet till slutet av 1960-talet.

Den 1 juni 2022 är det 100 år sedan Povel Ramel föddes. Som en del i att uppmärksamma detta har Radio Viking publicerat hela programserien i sitt Poddradioarkiv som nås här>>. Varmt välkommen lyssna på en unik serie radioprogram om en av våra absolut främsta underhållare och hans förnämliga medunderhållare!
(2022-06-01)
Robert Stolz "Oft genügt ein Gläschen Sekt" från filmen "Konfetti" och operetten "Frühjahrsparade". Robert Stolz (vid tillfället 91 år) piano och Anneliese Rothenberger sång.
Robert Stolz och Anneliese Rothenberger i Oft genügt ein Gläschen Sekt
Den 25 augusti 1880 föddes i Graz, Österrike kompositören och dirigenten Robert Stolz, alltså för 140 år sedan i år 2020. Robert Stolz gick bort 1975 efter nästan ett helt sekel av oförtröttligt arbete i musikens tjänst. Få har genom sitt musikskapande skänkt så många människor så mycket värme, livsglädje och hopp som Stolz.

Robert Stolz livsmotto var: Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves.
1971, vid 91 års ålder, medverkade Robert Stolz i ett tyskt TV-program där han ackompanjerar sopranen Anneliese Rothenberger i den egna Oft genügt ein Gläschen Sekt från filmen Konfetti från 1936 och operetten Frühjahrsparade med premiär på Volksoper i Wien år 1964. (2020-11-15)
Han fyller världen med evigt grön och livsbejakande musik - Robert Stolz (1880-1975)
Den 25 augusti 1880, för 140 år sedan i år, föddes kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz i Graz, Steiermark, Österrike. Stolz kom att bli en av 1900-talets främsta och mest produktiva skapare och uttolkare av operett, sångspel, film- och wienermusik. Välkommen att läsa om hans liv och verk här >>.

Ett litet urval bilder med anknytning till Robert Stolz är samlade i galleriet här nedanför. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i större format och sedan därifrån bläddra vidare bland bilderna.
(2020-08-28)
Den berömde och folkkäre kompositören Robert Stolz tillägnas nytt museum i hemstaden Graz, Österrike
I Graz, Steiermark, Österrike föddes år 1880 Robert Stolz. Hans föräldrar var kompositören och musikdirektören Jakob Stolz och pianopedagogen Ida Stolz.

Robert Stolz kom att bli en av wienermusikens, operettens och filmmusikens främsta företrädare genom tiderna. Och på sätt och vis är han det fortfarande. Han komponerade musiken till 50 egna operetter och musik till 100 filmer. Hans musik finns i flera hundra wienersånger. Många av dem har gått in i det österrikiska folkmusikgodset. Som dirigent ledde han fler fonograminspelningar av wienermusik än någon annan och han framträdde med världens främsta orkestrar inklusive Die Wiener Philharmoniker.

Ej av judisk börd men eftersökt på grund av bistånd till judar att ta sig ut ur Tyskland under 1930-talet tvingades Robert Stolz lämna Österrike vid Tysklands annektering 1938, flydde till Frankrike och lyckades därifrån med hjälp av sin blivande hustru Einzi Stolz att ta sig till USA. Paret Stolz återkom omedelbart efter andra världskrigets slut till Österrike. Efter återkomsten och ända till sin bortgång år 1975 vid 95 års ålder komponerade Robert Stolz ytterligare en stor mängd musik, ledde otaliga fonograminspelningar och dirigerade konserter över hela världen.

För att hedra Robert Stolz och hans gärning och för att göra hans liv och verk tillgängligt för så många som möjligt har hemstaden Graz beslutat att uppföra ett nytt Robert Stolz Museum till en kostnad av 30 miljoner kronor. Museet kommer att stå klart 2021 och utformas i nära samverkan med Robert Stolz dotter Clarissa Henry och hans släkting Hans Stolz.

Läs mera om Robert Stolz här >>.
(2020-03-23)
Eva Magnusson som "Brita" (tyska "Ottilie") och Robert Holmin som "Dr Siedler" i "Min kärlekssång" (tyska "Mein Liebeslied muss ein Walzer sein"). Musik: Robert Stolz. Text: Karl-Ewert Christenson (tysk text Robert Gilbert).
Eva Magnusson och Robert Holmin i operetten Värdshuset Vita Hästen
Säsongen 1994/1995 spelade Stockholms Operettensemble operetten Värdshuset Vita Hästen på Jarlateatern i Stockholm och under en omfattande Sverigeturné. Sammanlagt gavs cirka 200 föreställningar och en av Operettensemblens största framgångar blev det. Till särmärkena för uppsättningen hörde att numera sällan hörda sånger från 1930 års originaluppsättning ingick. Musiken i operetten är av Ralph Benatzky, Robert Stolz, Bruno Granichstaedten och Robert Gilbert. Den senare är även sångtextförfattare. Två av de mest uppskattade sångerna i operetten är Min himmel alltid blå sig ter och Min kärlekssång, båda med musik av Robert Stolz.
Två av huvudrollerna i Stockholms Operettensembles uppsättning av Värdshuset Vita Hästen, Ottilie Gisecke och Dr. Otto Siedler, spelades av Eva Magnusson och Robert Holmin. Här ovanför kan de båda ses och höras i Min kärlekssång med svensk text av Karl-Ewert Christenson. Inspelningen gjordes i oktober 1994.
(2020-02-14)
Föreläsningar  om operett - livsglädjens musikteater
Operett är livsglädjens musikteater. Operett är samtidigt den artistiskt mest krävande musikteaterformen. Gedigna sångliga färdigheter krävs naturligtvis, men därutöver stor skicklighet i tal och dans samt betydande personlig utstrålning. Till skillnad från i Centraleuropa saknas i Sverige såväl bildning som utbildningskapacitet hos de institutioner som skall bibringa blivande scenartister den förmåga som musikteaterformen operett kräver.

Som ett led i återskapandet av nödvändig bildning, och därmed förutsättningen för ny livskraft i musikteaterformen i Sverige, erbjuder vi nu föreläsningar om operett. Exempel på innehåll i föreläsningarna är:
 • Operettens ursprung
 • Den franska prologen
 • Prolog i Wien
 • Den gyllene tiden, Paris
 • Den gyllene tiden, Wien
 • Spansk zarzuela
 • Savoy Opera - London
 • The Edwarian era
 • Berliner-operett
 • Wienskt silver
 • Operetten på Broadway
 • Operetten i Sverige
 • Operettens nutida geografi

I föreläsningarna ges detaljerad inblick i operettens förstadier och dess utveckling från 1850-talet och fram till vår tid. Åhörarna får möta ett stort antal av musikteaterformens skapare, kompositörer och textförfattare.
Föreläsningarna är rikt illustrerade med bilder och innehåller ett flertal ljudexempel från 1910-talets början och framåt.

Grundföreläsningens tid är två timmar. Föreläsare är musikforskaren och musikproducenten Bo Magnusson med flera decenniers teoretisk och praktisk erfarenhet av musikteaterformen. Föreläsningarna är väl lämpade för allt från föreningar med intresse av musikalisk bildning till utbildningsinstitutioner från grund- till högskola med inriktning musik. Även specialföreläsningar inom avgränsade områden kan erbjudas.

Välkommen att kontakta oss för utförlig information om föreläsningarna och prisuppgifter. Använd gärna kontaktformuläret här >> eller ring 070-543 76 14.
(2018-02-02)

Vill du utveckla din röst? - Vi hjälper dig att bli Rösträtt!
Hos oss kan du nu, utöver sångutbildning, få hjälp med att utveckla dina röstresurser till exempel när det gäller kommunikativ kompetens eller förmågan att förstärka röstens hållbarhet. Detta sedan vår medarbetare, sångerskan och sångpedagogen Eva Magnusson numera också verkar som logonom efter högskoleexamen vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Logonomen är en röst- och talpedagog som arbetar med friskvården hos rösten och med rösten och talet ur estetisk synpunkt.

Välkommen att läsa mera här >> Där kan du nu också (i PDF-format) ta del av hela det omfattande och intressanta examensarbete om talröstens utveckling under 1900-talet i musikteaterformen operett som avslutade Eva Magnussons utbildning till logonom. Möjlighet finns också att beställa tryckta exemplar av examensarbetet.
(2016-02-11)

Spektrogram som visar hur en del av en talad replik är uppbyggd av så kallade formanter, koncentrationer av förstärkning i ett antal frekvensområden med de lägsta längst ner och de högsta längst upp. Klicka gärna på bilden för större format.
Butik med bok- och skivrariteter för operett-, musikal- och filmmusikvänner!
För att ge dig tillgång till en exklusiv kanal att skaffa eget bok- och fongrammaterial som anknyter till operett, musikal och filmmusik finns en butik (Beta-version) på vår webbplats. Utbudet är litet men valt med stor omsorg.

Du når butiken genom att välja fliken Butik i menyraden högst upp eller genom att klicka här >>

Klicka gärna på bilden till höger för större format.

Varmt välkommen till butiken!
(2016-01-02 rev 2020-07-08)

Vägar till mera information och kunskap om operett, musikal och filmmusik
Som hjälp för att nå andra källor med information om operett, musikal och filmmusik har vi öppnat en ny sida på webbplatsen. Sidan har benämningen Länkar och du hittar den i huvudmenyn ovan eller här >> om du vill gå direkt dit.  Välkommen att besöka sidan!

(2015-06-14)

Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 23 september 2022
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2022
Tillbaka till innehåll