Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Oktober 2019

Nyheter > Arkiv 2019
Om och med den tjeckiske sångarlegenden Karel Gott (1939-2019) i radioserien Plats På Scen! den 4 oktober 2019
Tisdagen den 1 oktober 2019 gick den tjeckiske sångaren Karel Gott ur tiden vid 80 års ålder. Gott föddes i Pilsen i nuvarande Tjeckien den 14 juli 1939. Som amatör och inte särskilt framgångsrik uppträdde Karel Gott då och då i sitt hemland under 1950-talet. Han hade också vid den här tiden en ambition att bli arkitekt och designer men slutförde inte studierna. Istället utbildade han sig till elektriker men tog så 1960 steget över till det som skulle komma att bli en sällsynt framgångsrik sångarkarriär. Han förberedde sig noga och studerade bland annat opera vid musikkonservatoriet i Prag.

Karel Gott var i ordets verkligt sanna bemärkelse en folkkär artist och person med en karriär som sträckte sig över sex decennier.  Han kallades The Golden Voice of Prague och hans skivor har sålts i bort emot 100 miljoner exemplar. Hans popularitet var som stört i Tjeckien, andra östeuropeiska länder och inte minst i Europas tyskspråkiga områden. Karel Gott var främst schlagersångare, kvalitetsschlagersångare, men med sin välskolade och förnämliga röst var han en mycket god uttolkare av musik i andra genrer. Så också operett. Och just i operett får lyssnarna höra honom i Plats På Scen! den 4 oktober. För allt programinnehåll och bilder se här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 4 oktober kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 6 oktober kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 6 oktober.
(2019-10-03 rev 2019-10-04)
Populärkonsert med Arosorkestern i Västerås Konserthus den 18 november 2019
På traditionellt vis förgyller Arosorkestern, symfoniorkestern i Västerås, den mörka höstmånaden november med ett musikaliskt fyrverkeri av bästa märke i Västerås konserthus. Konserten äger rum måndagen den 18 november kl 19:00 i konserthusets stora sal. Från lätt klassiskt till filmmusik, svensk schlager, folkmusik och virtuosa stycken på ackordion. Sångsolister är Eva Magnusson (bilden till vänster) och Markus Norrman. På ackordion Esbjörn Ferm och Tommy Nilsson. Konsertmästare är Christer Norrman och konserten dirigeras av Helen Grönberg. Konferencier är Bo Magnusson. Biljetter 150 kr genom Västmanlandsmusiken här >>.
Varmt välkommen till en konsertkväll i den goda underhållningsmusikens tecken!
(2019-10-06)
Populärkonsert med Arosorkestern i Västerås Konserthus den 18 november 2019
På traditionellt vis förgyller Arosorkestern, symfoniorkestern i Västerås, den mörka höstmånaden november med ett musikaliskt fyrverkeri av bästa märke i Västerås konserthus. Konserten äger rum måndagen den 18 november kl 19:00 i konserthusets stora sal. Från lätt klassiskt till filmmusik, svensk schlager, folkmusik och virtuosa stycken på ackordion. Sångsolister är Eva Magnusson (bilden till vänster) och Markus Norrman. På ackordion Esbjörn Ferm och Tommy Nilsson. Konsertmästare är Christer Norrman och konserten dirigeras av Helen Grönberg. Konferencier är Bo Magnusson. Biljetter 150 kr genom Västmanlandsmusiken. Klicka på bilderna ovan för större format!
Varmt välkommen till en konsertkväll i den goda underhållningsmusikens tecken!
(2019-10-06 rev 2019-11-03)
Karlbergs Musikkår - mer än 90 år av musik i ceremoni, fest och vardag
Grundad 1926 har Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg i över 90 år i stor omfattning bestyrt musik i ceremoni, fest och vardag såväl inom Försvarsmakten och försvarsmaktsanknutna organisationer som i civilsamhället. Musikkåren är ansluten till Försvarsutbildarna och i dess tidskrift Slagfjädern årgång 101, nr 3-2019 (PDF-fil här ovanför) beskrivs kortfattat kårens historia, nuläge och det starkt målinriktade arbetet för ökad förmåga, i takt med ökande behov, genomfört i gott kamratskap och under ledning av Peter Göthe. (2019-10-06)
Skönsång av Erland Hagegård och Britt Marie Aruhn i radioserien Plats På Scen! den 11 oktober 2019
I juni 1979 samlades Norrköpings Symfoniorkester, dirigenterna Okko Kamu och Jorma Panula samt sångsolisterna Britt Marie Aruhn och Erland Hagegård i Hörsalen, Norrköping. Deras uppgift var att spela in melodier ur de mest älskade operetterna. Många synnerligen förnämliga svenska operettinspelningar har sett dagens ljus. Särskilt under 1930-, 1940- och 1950-talen tillkom förstklassiga sådana med några av landets främsta sångare, sångerskor och orkestrar.

Men så gjordes inspelningen i Norrköping 1979 och med den fick den svenska operettfonogramhistorien ett monument som vad kvalitet och skönhet beträffar torde vara svårt att överträffa. Sångsolisterna briljerar i vackra toner och en textning till brädden fylld av inlevelse mot bakgrund av orkesterns ljuvligt sköna harmonier. Från denna historiska upptagning får lyssnarna höra Erland Hagegård i Två mörka ögon från Emmerich Kálmáns Cirkusprinsessan och Britt Marie Aruhn tillsammans med Erland Hagegård i duetten Läppar friska som finns i Glada Änkan med musik av Franz Lehár.

I övrigt i programmet bland annat ett inslag från Rudolf Frimls operettraritet White Eagle med den amerikanska mezzosopranen Galdys Swarthout, Nat King Cole i den allra första inspelningen 1954 av en textsatt version av Charles Chaplins Smile, om 1800-talets damorkestrar (bild till höger) och med en sådan i musik av Robert Stolz från operetten Wenn die kleinen Veilchen blühen, Gretl Schörg med en sång från Oscar Straus-operetten Die Teresina och Dame Vera Lynn i I'll Be Seeing You. För utförligt programinnehåll och fler bilder se här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 11 oktober kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 13 oktober kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 13 oktober.
(2019-10-10 rev 2019-10-11)
Stor bukett av rariteter i radioserien Plats På Scen! den 18 oktober 2019
Dame Shirley Bassey, Elisabeth Welch, Doris Day, Annunzio Paolo Mantovani, Lucia Popp, Nicolai Gedda, June Bronhill, Peter Alexander, Peter Kreuder och många andra i Plats På Scen! den 18 oktober 2019. Musik av till exempel Robert Stolz, Franz Lehar, Johann Strauss d y, Walter Bromme, Irving Berlin, Jean Gilbert och Herman Hupfeld. För utförligt programinnehåll se här >>. Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför och se dem i större format.
Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 18 oktober kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 20 oktober kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 20 oktober.
(2019-10-19)
Stor bukett filmmusikrariteter i radioserien Plats På Scen! den 25 oktober 2019
Tack vare uppskattade önskningar från radioseriens lyssnare innehåller Plats På Scen!-upplagan den 25 oktober 2019 flera filmmusikreariteter till exempel titelsången Fiakerlied i filmen från 1936 med samma titel. Fiakerlied är en av alla tiders mest älskade Wienerlieder. Musiken och texten skrevs år 1885 av Gustav Pick (1832-1921) som del i en hyllning av det då 100-åriga hästdroskeskrået i Wien. Sången framfördes första gången av den legendariske skådespelaren och sångare Alexander Girardi. I filmen från 1936 är det den lika legendariske Paul Hörbiger som svarar för framförandet och så också i Plats På Scen!-programmet den 25 oktober.
För övrig musik i filmen Fiakerlied svarar Nico Dostal (1895-1981) och mera av hans musik hörs i en sång från filmen Kaiserwalzer med premiär 1933. Inspelningen är från 1934 och det är Isa Quensel som framför den med svensk text av Nils Perne och Georg Eliasson. I filmen är det den älskade ungerska aktrisen och sångerskan Marta Eggerth som står för sången.
1937 kom ytterligare en filmraritet på temat fiaker - wiensk hästdroska. Den har titeln Wiener Fiakerlied altrnativt Der letzte Fiaker. Musiken i filmen komponerades av Robert Stolz och i radioprogrammet får lyssnarna höra den berömde tjekiske tenoren Leo Slezak framföra en av Stolz sånger, en raritet med titeln Damals war noch ein Wein im Flascherl i en inspelning från filmens premiärår 1937. Bland andra som hörs i programmet finns Doris Day, Elaine Paige, Richard Tauber och Hilde Güden, Per Grundéns kollega på Volksoper i Wien på 1950-talet. Detaljerade uppgifter om musiken i programmet samt fler bilder finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 25 oktober kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 27 oktober kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 27 oktober.
(2019-10-25)
Operett och wienersånger på ny CD med Jonas Kaufmann - smakprov i radioserien Plats På Scen! den 1 november 2019
I världstenoren Jonas Kaufmann har Nicolai Gedda fått en synnerligen värdig nutida efterföljare som företrädare för musikteaterformen operett. Till tidigare fonogram med operettmusik har nu Kaufmann lagt ytterligare ett fonogram med sällsynt väl framförda klenoder, den här gången tillsammans med Wiener Philharmoniker under ledning av Ádám Fischer.  Kaufmann hyser en speciell kärlek till musik av Robert Stolz och det nya fonogrammet innehåller två sånger av honom. Som smakprov får Plats På Scen!-lyssnarna den 1 november höra Im Prater blüh'n wieder die Bäume som är både en wienersång och en del av Robert Stolz-operetten Frühjahrsparade.

Lyssnare som vill höra något från det nya fonogrammet i kommande upplagor av Plats På Scen! är mycket välkomna med önskemål till e-postadressen som finns längst ner på den här sidan. Klicka gärna på bilderna ovan för att se dem i större format.

I övrigt i programmet och som vanligt både välkänt, mindre känt och rariteter som till exempel en inspelning från 1912 där Axel Ringvall, Oscarsteaterns stora komediaktör under 1900-talets första decennier, framför en sång som finns i Sidney Jones operett The Geisha med Sverigepremiär på Vasateatern i Stockholm 1898. Detaljerade uppgifter om musiken i programmet samt fler bilder finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 1 november kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 3 november kl 13:00 - 14:00. Programmet finns i programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med söndagen den 3 november.
(2019-10-31 rev 2019-11-01)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 17 maj 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll