Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

November 2017

Nyheter > Arkiv 2017

Wilhelm Peterson-Berger 150 år - Minneskonsert i Västerås Konserthus

1867 föddes Wilhelm Peterson-Berger, en av de främsta nationalromantiska svenska tonsättarna. Peterson-Berger var också framstående skriftställare. Med anledning av hans 150-åriga födelsedag går årets höstkonsert med Arosorkestern i Västerås helt i Wilhelm Peterson-Bergers tecken. Sångsolister är Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. (Bilden till höger.) Dirigent Helen Grönberg.

Konserten äger rum i Västerås Konserthus, Stora salen måndagen den 6 november med start kl 19:00. Biljetter 150 kr genom Västmanlandsmusiken.
(2017-11-01)

Filmmusik med Viktoria Tolstoy i radioserien Plats På Scen! den 3 november 2017

LP-skivans återkomst har kunnat noteras de senaste åren. Lyssnarna i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik får fredagen den 3 november 2017 får stifta bekantskap med en alldeles nyutgiven sådan. På skivan, publicerad 2017, bjuder Viktoria Tolstoy på filmmusikklassiker. Skivans titel är Meet Me At The Movies. Av de elva sångerna på skivan får lyssnarna höra Tolstoy framföra As Time Goes By som finns i filmen Casablanca från 1942 med Ingrid Bergman i en av sina första huvudroller i amerikansk film. Tolstoy ackompanjeras av bland andra Iiro Rantala på piano och Nils Landgren på trombon.

I övrigt i programmet bjuder programvärden Bo Magnusson bland annat på ouvertyren till den allra första så kallade Berliner-operetten, Frau Luna med musik av Paul Lincke. Operetten hade urpremiär 1899. Ouvertyren dirigeras av Eric Hammerstein som är pseudonym för Robert Mandell, en mycket framstående arrangör och orkesterledare som bland mycket annat hade ett nära samarbete med Leonard Bernstein under 1950-talet. Om detta får lyssnarna höra mera i programmet. Bland sångsolister i programmet: Jussi Björling, Fritz Wunderlich, Erna Sack, Marcel Wittrisch och Elisabeth Reichelt. Bland instrumentala inslag ett avsnitt från Fredrick Loewes och Alan Jay Lerners film Paint Your Wagon. Detaljerat programinnehåll och bilder finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 3 november kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 5 november kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 4 november.
(2017-11-02 rev 2017-11-03)

Om George Melachrino i radioserien Plats På Scen! den 10 november 2017
1947 tog en tolvårig Julie Andrews sina första artiststeg på etablissemanget London Hippodrome. Det gjorde hon i en serie musikaliska revyer benämnda Starlight Roof som vid den här tiden spelades där. Den som svarade för musiken i revyerna var den engelske kompositören, arrangören och orkesterledaren George Melachrino (1909-1965). I de här första framträdandena sjöng Andrews operaarior och spåddes en framtid som operasångerska. Så blev det nu inte, men en lysande karriär på andra sätt till exempel i filmerna The Sound Of Music och Mary Poppins. (Nedre bild: Julie Andrews i Starlight Roof 1947 på London Hippodrome.)

I Plats På Scen! den 10 november 2017 berättar programvärden Bo Magnusson om George Melachrino och bjuder på musik med hans orkester. Efter en lång karriär som musiker i olika orkestrar, och militärtjänst med musikalisk anknytning under andra världskriget, bildade George Melachrino år 1945 sin egen orkester. Med den gjorde han ett stort antal skivinspelningar, konsertturnéer och radioprogram främst hos BBC i England och hos amerikanska Armed Forces Radio i Tyskland. 1947-1949 ackompanjerade hans orkester Franz Lehárs favorittenor Richard Tauber på en rad inspelningar.

London Hippodrome kom till år 1900 och genomgick många förändringar under årtiondenas gång. 1919 var den platsen för den försa jazzkonserten i England. Spelade då gjorde Original Dixieland Jazz Band. 1958 förvandlades etablissemanget till nattklubben Talk Of The Town där ett stort antal av världens främsta artister uppträdde fram till stängningen 1982.

Detaljerat programinnehåll och bilder i den här 523:e upplagan i serien Plats På Scen! finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 10 november kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 12 november kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 11 november.
(2017-11-11)

Wilhelm Peterson-Berger 150 år - Finstämd minneskonsert i Västerås Konserthus

1867 föddes Wilhelm Peterson-Berger, en av de främsta nationalromantiska svenska tonsättarna. Peterson-Berger var också framstående skriftställare. Med anledning av hans 150-åriga födelsedag gick årets höstkonsert med Arosorkestern i Västerås den 6 november 2017 i Wilhelm Peterson-Bergers tecken. Konserten inleddes och avslutades med att violinisten Per Torelli på nyckelharpa mycket finstämt framförde Jämtländsk brudmarsch. Däremellan ett flertal instrumentalverk och verk med sång av Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. Ett uppskattat inslag i konserten var när orkesterns Swingband som pausmusik framförde musik av Thore Svanerud, Duke Ellington och Harry James.

Bilden till höger: Blomsterhyllning i Västerås Konserthus den 6 november 2017 efter jubileumskonserten. Från vänster på bilden:  Markus Norrman, baryton, Eva Magnusson, sopran, Christer Norrman,  konsertmästare, Helen Grönberg, dirigent. Konferencier var Bo Magnusson. Välkommen att klicka på bilderna till höger för större format.
(2017-11-09)

Karlbergs Musikkår i högtidlig öppning av Officersförbundets förbundsmöte 2017
Tisdagen den 14 november 2017 öppnades Officersförbundets förbundsmöte 2017 under högtidliga former. Förbundsmötet är Officersförbundets högsta beslutande organ och består av representanter från officersföreningarna och sammanträder vart tredje år. Officersförbundet består av 31 lokala officersföreningar och har cirka 13 500 aktiva medlemmar.

Öppningsceremonin, som ägde rum på Scandic Infra city i Upplands Väsby, inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkår, Lilla kåren, Militärhögskolan Karlberg. Musikkåren bjöd inledningsvis på samlingsmusik och därefter framfördes under själva ceremonin marscher knutna till Försvarsmaktens samtliga försvarsgrenar. Det mycket uppskattade framträdandet genomfördes under ledning av musikkårens musikaliska ledare och dirigent Peter Göthe.

Karlbergs Musikkår är en av de äldsta aktiva blåsorkestrarna i landet inom den frivilliga försvarsmusiken. Den bildades 1926 som Stockholms Landstormsförbunds Musikkår. Musikkåren tillhör organisatoriskt Försvarsutbildarna och har sin placering på Militärhögskolan Karlberg. Se bilden till höger i större format genom att klicka på den.
(2017-11-18)

Karlbergs Musikkår, Riddarhuset, Stockholm den 16 november 2017.
Finland 100 år och Wilhelm Peterson-Berger 150 år - Briljant hyllning av Karlbergs Musikkår i fullsatt Riddarhus. Röst i publiken: En fantastisk konsert!
Torsdagen den 16 november 2017 bjöd Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg på Klassisk Militärmusikkonsert i det anrika Riddarhuset i Stockholm. Musikkåren konserterar regelbundet i Riddarhuset, och liksom vid tidigare tillfällen formade sig konserten med fulltalig publik i den vackra och akustiskt suveränt välljudande Riddarhussalen till det som nog får kallas säsongens stora blåsmusikfest i Stockholm. Konserten hedrades med närvaro av förbundsordföranden Överste Johan René och förbundssekreteraren Irma Palm i Försvarsutbildarna Stockholm-Södermanland som Karlbergs Musikkår organisatoriskt tillhör.

I konserten uppmärksammades särskilt 2017 års finländska 100-årsjubileum och Wilhelm Peterson-Bergers födelse för 150 år sedan. Till inslagen i konserten hörde sålunda Jean Sibelius mäktiga tondiktning Finlandia liksom den finska marschen Muistoja Pohjolasta komponerad 1915 av Sam Sihvo. Av Wilhelm Peterson-Bergers musik framfördes med mycket finstämt anslag två av hans Fyra visor i svensk folkton samt Jungfrun under lind. I övrigt i programmet bland annat en förnämlig, humoristisk och publikknipande tolkning av Hans Christian Lumbyes Jernbanegalopp, en skimrande Utskärgård av Bobbie Ericson, I Know Him So Well från musikalen Chess och ett större potpurri på sånger av Evert Taube. Dessutom svenska marschklenoder som Erik Högbergs Svenska flottan och Viktor Widqvists Chefsmarsch. Den senare avslutade konserten, efter sedvanlig blomsterhyllning av de medverkande, och resulterade i den entusiastiska publikens spontana, taktfasta och glädjefyllda handklappning och andra bifallsyttringar. En av många bifallsröster i publiken efter konserten: En fantastisk konsert! Många andra röster i slutet av konserten: När genomför ni nästa konsert? Svaret kunde ges omgående: Tisdagen den 29 maj 2018 kl 19:00.

Mycket uppskattade sångsolister i konserten var Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton. Konserten leddes briljant av musikkårens musikaliske ledare och dirigent Peter Göthe. Riddarhusvärd var den alltid lika inspirerande Henrik von Vegesack. Konferencier var musikkårschefen Bo Magnusson.

Välkommen att klicka på de båda övre bilderna till höger för att se dem i större format. I galleriet till höger finns fler bilder. Klicka på fyrkanten med hakar i det grå fältet i nederkanten av galleriet för att se bildern i större format och som bildspel. Bilder: EA Musik HB.
(2017-11-18)

Operettrariteter av von Suppé, Dostal och Kattnigg i radioserien Plats På Scen! den 24 november 2017
1862 komponerade wieneroperettens fader Franz von Suppé musiken till operetten Die Kartenschlägerin. Hans andra operett var det. En lång rad skulle följa till exempel den mycket spelade Boccaccio 1879. Die Kartenschlägerin uruppfördes på Theater am Franz-Josefs Kai i Wien, men utan större framgång. En omarbetad och utökad version med den nya titeln Pique Dame - Spader dam - återkom 1864 på Thalia-Theater i Graz, Österrike. Några större avtryck gjorde inte heller den nya versionen. Däremot har, i vanlig ordning när det gäller Franz von Suppé, den storslagna ouvertyren överlevt. Efter så där 145 år i glömska gjorde Westdeutsche Rundfunk år 2006 en inspelning av Pique Dame. Och från den får lyssnarna höra dels Ouvertyren, dels en Kartenterzett med sångsolister. Som kuriosa kan nämnas att i Georges Bizets Carmen, som tillkom ungefär 10 år efter Pique Dame, finns också en Kartenterzett och denna terzett har avsevärda likheter med von Suppés i Pique Dame.

I övrigt i programmet bjuder programvärden Bo Magnusson på musik i två varianter med den kände engelske arrangören och orkesterledaren Geoff Love med pseudonymen Manuel And The Music Of The Mountains. Vidare på sång av Nicolai Gedda (bild till höger) så vacker att vackrare lär det inte någonsin mera bli - Schön ist die Welt från Franz Lehárs operett med samma titel. Lyssnarna får vidare höra sång och musik från rariteter som Nico Dostals Prinzessin Nofretete och Rudolf Kattniggs Balkanliebe. Sångsolister är den i Luzern i Schweiz födde Herbert Ernst Groh respektive Helge Roswaenge, en av Danmarks främsta tenorer genom tiderna.

Detaljerat programinnehåll och bilder i den här 524:e upplagan i serien Plats På Scen! finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 24 november kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 26 november kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 25 november.
(2017-11-24)

Tenorfokus i upplaga 525 av radioserien Plats På Scen! den 1 december 2017
På första dagen i årets sista månad bjuder Bo Magnusson radiolyssnarna att höra en rad skönsjungande tenorer; Peter Minich, Fritz Wunderlich, Helge Roswaenge, Jan Kiepura och Nicolai Gedda. Likaså en skönsjungande sopran, Elisabeth Schwarzkopf, med Im chambre separée från Richard Heubergers Der Opernball med premiär den 5 januari 1898. (Bilden till vänster: Programblad från urpremiären på Theater an der Wien. Bilden finns i klickbart större format här >>.) I programmet också bland annat musik från filmerna Goldfinger, Modern Times, Die Deutschmeister och Zwei Herzen im Dreivierteltakt.

Detaljerat programinnehåll och bilder i den här 525:e upplagan i serien Plats På Scen! finns här >>. Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 1 december kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 3 december kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 2 december.
(2017-11-30)

 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll