Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Go to content

Juni 2019

Nyheter > Arkiv 2019

Nationaldagskonsert den 6 juni 2019 med Arosorkestern på Slottet i Västerås
I många år har Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, bjudit på festlig Nationaldagskonsert. Så också i år. Och platsen är det vackra Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. På slottet har bland andra Gustav Vasa bott.  

I konserten bjuds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Som sångsolister medverkar Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton i klassiker som Kristallen den fina, Land du välsignade och Sverige. I Kristallen den fina har Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som solist på saxofon. Medverkar gör också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst får publiken möjlighet att låta sina stämband ljuda i en rad allsånger.

Högtidstal hålls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent är Helen Grönberg och konsertmästare Christer Norrman. Välkommen att klicka på bilden till höger för större format.
(2019-06-01)

Guldkungen - svensk musikalraritet i radioserien Plats På Scen! den 7 juni 2019
Guldkungen är en svensk musikal från 1996 med musik av Sven Idar och sångtexter av Bengt Haslum. Huvudperson i musikalen är John Brynteson, född i Dalsland år 1871. Han utvandrade som femtonåring till USA. Så småningom och tillsammans med ett par andra gjorde han i Alaska ett av världens största guldfynd någonsin. 1906 återvände Bryntesson till Sverige och Svanskog i Värmland och köpte det bruk, Svaneholms bruk, som fanns där och utvecklade det till en modern industri och gjorde Svanskog till ett välordnat samhälle. Genom stora insatser av operasångerskan Gunnel Eklund som producent, och med rötter i trakten, uppfördes Guldkungen i Svanskog åren 1996 och 1997. Men tyvärr har en del stridigheter om upphovsrätt med mera gjort att musikalen numera inte spelas.

I övrigt i programmet bland annat musik från Franz Lehárs operett Der Göttergatte, hans enda med handlingen förlagd till antiken. Vidare ett medley med Boston Pops Orchestra under ledning av Arthur Fiedler från operetten La Périchole av Jacques Offenbach som föddes i juni 1819, alltså för 200 år sedan, tre inslag med musik av Richard Rodgers, ett avsnitt från operettrariteten Nanon, die Wirtin vom Goldenen Lamm med musik av Richard Genée och så den folkkära österrikiska skådespelerskan Maria Andergast i hennes kanske mest älskade inspelning - Mariandl.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se den 7 juni kl 12:00 - 13:00. Repris den 9 juni kl 13:00 - 14:00. I programarkivet på www.radioviking.se under en vecka från och med den 9 juni. Klicka gärna på bilden för att se den i större format.
(2019-06-08)

Finstämd Nationaldagskonsert 2019 med Arosorkestern och Eva Magnusson som sångsolist på Slottet i Västerås
Traditionsenligt bjöd Arosorkestern,  symfoniorkestern i Västerås, på festlig Nationaldagskonsert den 6 juni 2018. Platsen var Rikssalen i det storslagna Slottet i Västerås med anor från 1200-talet. Slottet har bland andra bebotts av Gustav Vasa, den person som genom utnämningen till konung den 6 juni 1523 är en av anledningarna till firandet av Nationadagen just denna dag.  

I konserten bjöds publiken på ett tjugotal inslag hämtade från den svenska musik- och sångskatten och med betoning på det som hör sommaren till. Av publiken mycket uppskattad sångsolist var  Eva Magnusson, sopran. I en varm och innerlig tolkning av Kristallen den fina hade Eva Magnusson sällskap av Bo Grönberg som vackert improviserande solist på saxofon. Medverkade gjorde också den sångglada Tjadangkören och sist men inte minst visade publiken stor sångglädje i en rad allsånger.

Högtidstalet med både historiska återblickar, utblickar i dagens samhälle och personliga reflektioner kring Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag hölls av Bo Magnusson. Nationaldagskonsertens dirigent var Helen Grönberg. Ackordionist Esbjörn Ferm och konsertmästare Christer Norrman.

Välkommen att klicka på valfri bild här ovanför för större format och bläddra vidare bland övriga bilder.
(2019-06-08)

Karlbergs Musikkår med musikalisk högtidsinramning hos Försvarsutbildarna
Tisdagen den 11 juni 2019 genomförde Försvarsutbildarna Stockholm-Södermanland en ceremoni där medlemmar från föreningar inom förbundet tilldelades medaljer och andra utmärkelser för förtjänstfulla insatser. Ceremonin inramades med musik av en sextett ur Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg. Sextetten leddes av Per-Gunnar Kåhrström. Karlbergs Musikkår, med organisatorisk hemvist i Försvarsutbildarna, grundade 1926. Verksamheten sedan dess har varit och är omfattande, bland annat med ett stort antal vaktparader. Kårens förstedirigent är Peter Göthe.
(2019-06-12)
Karlbergs Musikkår med musikalisk inramning vid chefsöverlämning på Militärhögskolan Karlberg
Vid en ceremoni i Rikssalen på Karlbergs slott onsdagen den 19 juni 2019 högtidlighölls att Kommendör Bo Berg har tillträtt som ny chef för Militärhögskolan Karlberg. Han efterträder Kommendör Anna-Karin Broth efter drygt två år som chef för skolan.

Den högtidliga ceremonin inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkår under ledning av Peter Göthe. Bland annat spelades den avgående och den tillträdande chefens marscher - Vår flotta av Ivar Widner respektive Reginamarsch av Ernst Urbach.
(2019-06-19)
Avslutning Försvarshögskolans Högre Officersprogram med musikalisk inramning av Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg
Den 20 juni avhölls i Engelbrektskyrkan i Stockholm högtidlig avslutning i Försvarshögskolans Högre Officersprogram 18-20 År 1 i närvaro av skolans rektor Robert Egnell. Hedersgäst var Generalmajor Anders Callert och ceremonin leddes av Överstelöjtnant Anders Palmgren.

Ceremonin inramades musikaliskt av Karlbergs Musikkårs, Militärhögskolan Karlberg under ledning av Peter Göthe. Bland annat spelades Försvarshögskolans marsch - Generalfälttygmästaren - av Harry Sernklef, Kungl. Livgrenadjärregementets marsch av Ludwig Schlögel och Kungl. Norrlands Artilleriregementes marsch av Carl Adolf Hyltén.
(2019-06-20)
  
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 17 augusti 2019
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2019
Back to content