Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

September 2017

Nyheter > Arkiv 2017
Höstens stora blåsmusikhändelse när Karlbergs Musikkår åter gästar Riddarhuset
Efter fler konsertsuccéer med rekordpublik är det dags för en ny stor blåsmusikfest med Karlbergs Musikkår i det vackra Riddarhuset i Stockholm. Den här gången bjuder kåren med publikkära sångsolisterna Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton på en glansfull Klassisk militärmusikkonsert. I programmet bland annat flotta marscher, förtjusande karaktärsstycken, guldkorn från operettens, musikalens och den evigt gröna underhållningsmusikens världar. Särskilt uppmärksammas Finland 100 år och Wilhelm Peterson-Berger 150 år.

Konserten äger rum i Riddarhussalen i Riddarhuset, Stockholm torsdagen den 16 november kl 19:00. Konserten har två  avdelningar med mellanliggande paus. Barservering innan konserten och i pausen. Biljettpris 160 kr. Barn upp till 10 år fritt inträde. Biljetter finns nu på www.tickster.com.
(2017-09-03 rev 2017-09-27)
Bilderna ovan och till vänster: Festkonsert med Karlbergs Musikkår i Riddarhuset, Stockholm den 11 maj 2017 med anledning av Militärhögskolans Karlberg 225-årsjubileum. Sångsolister: Eva Magnusson och Erik Ström. Dirigent: Peter Göthe. Klicka på bilderna för större format.
Operetter och musikaler i Österrike sommaren 2018
Främst i Centraleuropa pågår sedan ett par decennier en accelererande renässans inom musikteaterformen operett. Allt fler teaterhus inkluderar operettuppsättningar i spelplanerna och en återgång till det ursprungliga som skapades av textförfattare, kompositörer och regissörer är tydligt märkbar.

Utvecklingen märks också genom det stora antal sommaroperetter av hög kvalité som numera produceras inte minst i Österrike. 2018 kommer det att handla om ett tiotal produktioner. Till nyheterna nästa sommar hör att Lehár Festival i Bad Ischl har fått ny intendent, Tomas Enzinger, med ambition att just återgå till operetternas rötter och upphovsmännens syften med det de skapade.
(2017-09-10)

I radioserien Plats På Scen! den 15 september 2017 bland annat unika 78-varvsinspelningar med Zarah Leander och Gösta Ekman

I höstens andra upplaga av programserien Plats På Scen! fortsätter programvärden och producenten Bo Magnusson att berätta om några av sommarens operettproduktioner 2017 i Österrike och bjuda på musik med anknytning till operetterna. I fokus Fred Raymonds Saison in Salzburg och Franz Lehárs Die lustige Witwe som båda spelats under Lehár Festival Bad Ischl.

Lyssnarna får vidare bland annat höra unik filmmusik av Franz Lehár, en inspelning med Zarah Leander som Hanna Glawari i Glada änkan i regi av Gösta Ekman på Konserthuset i Stockholm år 1931, samt Gösta Ekman själv i en inspelning från filmen För hennes skull med premiär år 1930. Detaljerat programinnehåll finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 15 september kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 17 september kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 16 september. Välj Program och sedan Repriser i menyn.
(2017-09-14 rev 2017-09-15)

Saison in Salzburg och Die lustige Witwe - fräscht och mindre fräscht i Lehár Festival Bad Ischl 2017
Den allra första sommaroperett som spelades i Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike var Die lustige Witwe - Den glada änkan - med musik av Franz Lehár. Uppsättningen kom till 1961 och utgjorde startpunkt för de så kallade Operetten Festspiele Bad Ischl. Grundare var Eduard Macku som också ledde den år 1945 skapade Franz-Lehár-Orchester. Orkestern blev, och är ännu idag, en viktig beståndsdel i festspelen. Franz Lehár var från 1910-talet och till sin bortgång 1948 bosatt i Ischl, närmare bestämt i den vackra så kallade Lehár-Villa. Lehárs nära anknytning till Ischl ledde till att de årliga sommarfestspelen år 2004 bytte namn till Lehár Festival Bad Ischl. Men även ett stort antal av Lehárs musikskapande kollegor - och konkurrenter - vistades långa tider i Bad Ischl, särskilt under sommarmånaderna. Många av deras allra mest framgångsrika operetter tillkom där. Några kompositörsnamn: Johann Strauss d y, Oscar Straus, Emmerich Kálmán, Robert Stolz och Leo Fall. Få orter är så förknippade med operettens historia från 1800-talets mitt intill våra dagar som Bad Ischl. Och i den period av renässans som präglar musikteaterformen operett just nu intar Bad Ischl en central roll.

I Lehár Festival 2017 producerades tre operetter. Franz Lehars Die lustige Witwe, Saison in Salzburg med musik av Fred Raymond och slutligen en konsertant version av Emmerich Kálmáns Kaiserin Josephine. Die lustige Witwe var dessvärre utsatt för de regiövergrepp, ett annat gott exempel är Stockholms-operans uppsättning 2017, som under de senaste decennierna allmänt har drabbat musikteaterformen, men som dessbättre nu är på utdöende i och med den operettens renässans som de senaste åren blivit allt tydligare. Ovidkommande upptåg av allehanda slag, förvirrande tidsförflyttningar, märklig kostymering med mera gör att de spännande och gripande mellanmänskliga relationer som det var upphovsmännens avsikt att skildra i ett samspel mellan musik och libretto helt har försvunnit. Tyvärr alltså en Bad Ischl- änka av mindre fräscht slag.

Raka motsatsen kan sägas om den andra av de två huvudoperetterna i Bad Ischl sommaren 2017 - Fred Raymonds Saison in Salzburg. Fräsch och ett lysande exempel på livsglädjens musikteaterform när den är som allra bäst. Totalt samspel mellan musiken och det som utspelar sig på scenen och fullständig trovärdighet i de mellanmänskliga relationerna skapas hos publiken.

Bilder från vänster, uppifrån: Saison in Salzburg, Bad Ischl 2017, Die lustige Witwe, Bad Ischl 2017, Kongress und Theaterhaus Bad Ischl och minnesmärke Franz Lehár i Kurpark, Bad Ischl. Klicka på bilderna för större format. Samtliga bilder EA Musik HB.
(2017-09-14)

Om den nyligen bortgångne Hovkapellmästaren Siegfried Köhler i radioserien Plats På Scen! den 22 september 2017

Den 12 september 2017 avled den tyske dirigenten och kompositören Siegfried Köhler på sitt 95:e levnadsår. Köhlers verksamhetsområde var framför allt vid operahus och musikskolor i sydöstra Tyskland, men han var också anlitad som gästdirigent vid ett flertal musikteatrar och konserthus i andra delar av Europa. Köhler var under perioden 1992 till 2005 mycket uppskattad Hovkapellmästare vid Kungliga teatern i Stockholm. Även om Köhler mest kom att verka på operaområdet hyste han också stor kärlek till och respekt för operett och musikal och han komponerad också musiken till några operetter och musikaler. Den mest kända operetten har titeln Alles Kapriolen med premiär den 31 december 1952 i Koblenz. I Plats På Scen! den 22 september 2017 berättar programvärden Bo Magnusson om Siegfried Köhler, inklusive personliga minnen av honom, och lyssnarna får höra en inspelning med Köhler som dirigent i Die lustigen Nibelungen, en satir över Richard Wagners Nibelungens Ring med musik av Oscar Straus.

I övrigt i programmet bland annat musik från filmen Sag es mit Musik från 1957 med Bibi Johns i den kvinnliga huvdrollen. Och så musik från den allra första operett som spelades på Oscarsteatern i Stockholm, Jacques Offenbachs Frihetsbröderna. Vidare blir det fortsätta referat från den gångna sommarens operettproduktioner i Österrike. Den här gången Franz Lehárs Der Zarewitsch på Sommerarena i Baden bei Wien. En försmak av nästa sommars operett i Mörbisch, Emmerich Kálmáns Gräfin Mariza, blir det också. Och slutligen, och för första gången i programserien, ett inslag med den framstående maltesiske tenoren Joseph Calleja. Detaljerat programinnehåll finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 22 september kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 24 september kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 23 september. Välj Program och sedan Repriser i menyn.
(2017-09-21 rev 2017-09-22)

Se bilder med anknytning till Plats På Scen! nr 517 i galleriet här ovanför. Klicka på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format.
 

Operettrariteten Künstlerblut med musik av Edmund Eysler i Plats På Scen! den 29 september 2017

För första gången i programserien får lyssnarna i upplaga nummer 518 den 29 september 2017 stifta bekantskap med en operett som har titeln Künstlerblut. Musiken är komponerad av den kanske mest wienske operettkompositören av alla, nämligen Edmund Eysler. Eysler är musikalisk pappa till ett femtiotal operetter och många av dem med wienska teman. Den femte i raden var just Künstlerblut med premiär på Carltheater i Wien den 12 oktober 1906. I en inspelning från 1962 hörs i programmet Eyslers genuint wienska tonspråk i några sånger.

Flera andra rariteter ingår i den musikaliska bukett som programvärden och producenten Bo Magnusson bjuder lyssnarna på. Dit hör en inspelning från 1932 där Jussi Björling framför en sång i Paul Abrahams operett Die Blume von Hawaii, unik filmmusik från 1931 av Emmerich Kálmán, den amerikanska sångerskans Peggy Lee allra första inspelning gjord 1941 och med ackompanjemang av Benny Goodmans orkester, Zarah Leander i Viljasången från konserthusuppsättningen av Glada änkan 1931 och en romans av den österrikiske kompositören Robert Stolz framförd av den holländska sångerskan Marjon Lambriks. Detaljerat programinnehåll finns här >>.

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se fredagen den 29 september kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 1 oktober kl 13:00 - 14:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 30 september.
(2017-09-29)

Program Lehár Festival Bad Ischl sommaren 2018

Sedan drygt fem decennier genomförs varje sommar operettfestspel, numera kallade Lehár Festival Bad Ischl, i den vackra kurstaden Bad Ischl i Salkammergut, Österrike. Från och med sommaren 2018 har festspelen en ny konstnärlig ledare vid namn Thomas Enzinger med gedigen erfarenhet av operett. 2018 års operetter i Bad Ischl är Paul Abrahams Die Blume von Hawaii, Das Land des Lächelns med musik av Franz Lehár och så en multimediaproduktion med musiken av Anton Profes och sångerna i de berömda filmerna om Sissi - Kaiserin Elisabeth I. Välkommen att klicka på bilden till vänster för att se hela programmet under Lehár Festival 2018. (PDF.)
(2017-09-30)

Kongress und Theaterhaus Bad Ischl. Bild: EA Musik HB.
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll