Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Go to content

Augusti 2018

Nyheter > Arkiv 2018
Musikteater i världsklass: Paul Abrahams operett Die Blume von Hawaii i Lehár Festival Bad Ischl 2018
År  1961 inleddes operettfestspel som varje sommar sedan dess genomförts i  den legendära kur- och musikstaden Bad Ischl i det natursköna  Salzkammergut i Österrike. Hört från en festspelens nestor efter en av  årets premiärer: Den bästa musikteater som producerats i Bad Ischl sedan 1961! Och vilken? Jo, Paul Abrahams (1892-1960) operett Die Blume von Hawaii med libretto av Emmerich Földes (1881-1958), Fritz Löhner-Beda (1883-1942) och Alfred Grünwald (1884-1953).

Och för att nu utveckla festspelsnestorns omdöme: Musikteater i världsklass handlar det om! En  fullkomlig explosion av formidabla insatser på alla plan. Av dirigent,  av orkestermusiker, av solister, av dansare, av körsångare, av  statister. Till detta utsökt och gripande regi - fri från tidens inom  musikteatern ofta outhärdliga excesser - lysande scenografi, flott och  tidvis häpnadsväckande elegant och närmast akrobatisk koreografi. Bakom  allt detta står operettfestspelens - Lehar Festivalens - intendent sedan  maj 2017, Thomas Enzinger. Det är också Enzinger som svarar för den utsökta regin i Die Blume von Hawaii.

Bilden till vänster visar Paul Abraham cirka 1930. På bilden också en hälsning från Abraham till kollegan och gode vännen Robert Stolz.

Välkommen  att klicka på bildgalleriet till höger för bland annat information om  hela produktionsteamet. För större format klicka på fyrkanten med hakar  till höger i galleriet. Läs mera på www.leharfestival.at. Föreställningar till och med den 1 september 2018.
(2018-08-02)
TV-program Robert Stolz och Peter Alexander.
Två mästare! Robert Stolz - melodiernas mästare, född 25 augusti 1880 - och Peter Alexander - interpretationens mästare - i hänförande TV-möte!
Cirka 1970 mötte kompositören och dirigenten Robert Stolz sin gode vän och kanske främste uttolkare Peter Alexander i ett program i den tyska TV-kanalen ZDF. Med musiken till 50 operetter, 100 filmer och ett tusental fristående verk var den då 90-årige Robert Stolz sedan länge en legend och en melodirikedomens okrönte kejsare. Samtidigt var den hälften så gamle Peter Alexander den okrönte kejsaren som uttolkare av den musik som Stolz under 85 närmast osannolikt produktiva år hade skapat. Deras möte i TV-studion inför publik och tillsammans med en av Tysklands bästa orkestrar - Orchester Max Greger - är en storslagen och hänförande upplevelse. Välkommen att klicka på pilen till vänster och upplev! Välkommen också att läsa mera om Robert Stolz här >>
(2018-08-06 rev 2018-08-25)
Storslagen Mariza i Mörbisch 2018
År 1955 tog den berömde och framgångsrike sångaren och professorn Herbert Alsen och hans hustru Gisela Bossert initiativ till operettfestspel i Mörbisch, Burgenland, Österrike. Spelen inleddes 1957 med Johann Strauss d y:s Zigenarbaronen. Operetten uppfördes på en nybyggd sjöscen i Neusiedler See intill Mörbisch. Operettfestspel har genomförts varje sommar sedan 1957 och efter hand vuxit i omfattning, vilket också gäller friluftarenan som numera rymmer drygt 6000 åskådare. Arenan är utrustad med avancerad teknik som till exempel medger att talande och sjungande artister hörs precis från den plats på scenen där de befinner sig. Konstnärlig ledare från 2018 och fem år framåt är Professor Peter Edelmann.

I den utomordentligt vackra miljön invid Mörbisch am See spelas till och med den 25 augusti 2018 en storslagen uppsättning av Emmerich Kálmáns (1882-1953) Gräfin Mariza från 1924. Bilder med smakprov från uppsättningen finns här till vänster. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i stort format och sedan bläddra vidare bland övriga bilder.
(2018-08-08 rev 2018-08-09)
Förnämlig minnesutställning om operettkompositören Franz Lehár i Stadtmuseum Bad Ischl, Österrike
Franz Lehár (1870 - 1948), en av musikteaterns mest framstående och framgångsrika kompositörer genom tiderna, hade, fram till sin bortgång år 1948, den år 1912 förvärvade, och sedermera så kallade Lehár Villa i Bad Ischl, Salzkammergut, Österrike, som huvudbostad. I Lehár Villa tillkom också flertalet av hans operettkompositioner.

Med anledning av att det 2018 är 70 år sedan Franz Lehár gick bort, hedras hans minne mellan juni och oktober med en utställning i Museum der Stadt Bad Ischl. Den mycket förnämliga och intressanta utställningen har fokus på de librettister - textförfattare - som Lehár samarbetade med, till exempel Robert Bodanzky, Ludwig Herzer, Béla Jenbach, Paul Knepler, Victor Léon, Fritz Löhner-Beda, Heinz Reichert och Alfred M. Willner. Besökarna får också ta del av unika dokument från den för Lehár och hans judiska hustru Sophie Lehár komplicerade tiden från Tysklands annektering av Österrike år 1938 och fram till andra världskrigets slut år 1945.

Utställningen är öppen onsdag kl 14:00 - kl 19:00 samt torsdag - söndag kl 10:00 - 17:00 från och med 23 juni - 28 oktober 2018.

I galleriet till höger bilder från utställningen. För större format klicka på fyrkanten med hakar i nederkanten i galleriet.
(2018-08-06)
Porträtt av Lasse Lönndahl i SVT2 den 18 augusti och på hans födelsedag den 19 augusti
Den 18 augusti kl 18:15 och den 19 augusti kl 16:15 i SVT2: Lasse Lönndahl - en  idol och en gentleman. Dokumentär, bland annat med Lönndahl som gäst i Radio Vikings programserie Plats På Scen! med Bo Magnusson som  programvärd.

I porträttet möter vi Sveriges första riktigt stora  tonårsidol och under ett par decennier en av våra mest omskrivna  personer, Lasse Lönndahl, som den 19 augusti 2018 fyller 90 år. Han berättar om sin resa från  solist i gosskören i slutet av 1930-talet till en av Sveriges absolut mest  älskade och populära sångare genom tiderna  Mera här >>. Bilden: Lasse Lönndahl tillsammans med sångarkollegan Eva Magnusson utanför Radio Viking.
(2018-08-18)
Porträtt av den folkkäre Lasse Lönndahl i SVT Play
I SVT Play till och med den 17 september 2018 ett porträtt av Lasse Lönndahl, en av våra mest folkkära artister: Lasse Lönndahl - en  idol och en gentleman.

I porträttet möter vi Sveriges första riktigt stora  tonårsidol och under ett par decennier en av våra mest omskrivna  personer, Lasse Lönndahl, som den 19 augusti 2018 fyllde 90 år. Han berättar om sin resa från  solist i gosskören i slutet av 1930-talet till en av Sveriges absolut mest  älskade och populära sångare genom tiderna  Mera här >>. I porträttet bland annat ett nyinspelat avsnitt med Lönndahl som gäst i Radio Vikings programserie Plats På Scen! med Bo Magnusson som  programvärd. Bilden: Lasse Lönndahl tillsammans med sångarkollegan Eva Magnusson utanför Radio Viking.
(2018-08-21)
Selma Lagerlöfs roman Anna Svärd i storslagen musikteatertappning på Västanå Teater
1925 utkom Selma Lagerlöfs roman Anna Svärd. Den är tredje och sista delen i romansviten Löwensköldska Ringen. Huvudfigurerna i romanen Anna Svärd är den unge prästen Karl-Arthur Ekenstedt och hans maka,  dalkullan Anna Svärd, som han anser sig ha fått Guds befallning att ta  till maka, sedan hans förbindelse med Charlotte Löwensköld blivit bruten. Som i de två föregående delarna i romansviten om den Löwensköldska släkten utspelar sig allt invid Lövens långa sjö - Fryken - och i Karlstad i Värmland. Under sommaren 2018 spelas en till musikteater omarbetad version av Anna Svärd vid Västanå Teater.

Västanå Teater grundades 1972. 2009 blev den länsteater i Värmland. Sedan 1999 produceras sommaruppsättningar i den så kallade Berättarladan invid Rottneros strax söder om Sunne i Värmland. Spellokalen är en ombyggd lada av det större formatet. Salongen rymmer 500 åskådare. Dessutom finns i ladan andra lokaler som ingår i en normal teaterverksamhet samt en restaurang. Scenen är spektakulär med diverse tekniska faciliteter som höj- och sänkbara golvdelar. Kulisserna är byggda som integrerade delar i ladan och mycket ståtliga och suggestiva.

För manus och regi i Anna Svärd svarar Leif Stinnerbom som också är teaterchef. Magnus Stinnerbom har komponerat musiken som framförs av en orkester med sju musiker. Orkestern har sin plats på ett däck ovanför bakre delen av scenen. I uppsättningen av Anna Svärd medverkar sammanalagt ett femtiotal skådespelare och dansare, och det gör de på ett så förstklassigt och professionellt sätt att de mer eller mindre tar andan ur publiken. Selma Lagerlöfs roman har blivit storslagen musikteater. Välkommen att klicka på valfri bild i galleriet till höger för att se den i stort format och sedan bläddra vidare bland övriga bilder.

Anna Svärd spelas på Västanå Teater till och med söndagen den 9 september 2018.
(2018-08-21)
Carl Millöckers Der Bettelstudent i 2018 års sommarprogram i Baden bei Wien
Carl Millöcker, född 1842 i Wien, räknas vid sidan av Johann Strauss d y och Franz von Suppé till den gyllene operettepokens främsta kompositörer. Utbildad vid Wiener Konservatorium, och förordad av Franz von Suppé, antogs han redan som sextonåring som flöjtist vid Theater an der Josefstadt i Wien. Efter uppdrag som kapellmästare vid teatrar i bland annat Graz och Budapest, anställdes Millöcker 1869 som andre kapellmästare vid Theater an der Wien i Wien, där han stannade till 1882, samma år som Der Bettelstudent - Tiggarstudenten - hade urpremiär på teatern. Exempel på andra operetter av Millöcker är Die Fraueninsel, Gräfin Dubarry, Gasparone och Der arme Jonathan.

Der Bettelstudent är en av två operetter som innevarande sommar uppförs på den mycket vackra och över 100 år gamla Sommerarena i Kurpark, Baden bei Wien. Miljön är förvisso betagande, de uppträdandes insatser utomordentligt lovvärda och orkesterklangen synnerligen njutbar men dessvärre så är kostymering, scenerier och framför allt regi en restprodukt från de excesser som var utmärkande för decennierna kring sekelskiftet 1900/2000. Karikerad och spretig kostymering med inslag från 1700-tal fram till 2000-tal och överdrivet socialt patos, med anknytning till extrema händelser i vår egen tid, fördunklar det mycket ärbara budskap som utmärker operettens ursprungshandling.

Kanske utvecklingen vänder i rätt riktning nästa säsong då Carl Zellers Der Vogelhändler och Franz Lehárs Zigeunerliebe står på programmet.
Bilder från Sommeranrena Baden bei Wien och uppsättningen 2018 av Der Bettelstudent finns här ovanför. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i stort format och sedan bläddra vidare bland övriga bilder.
(2018-08-25)
Das Land des Lächelns i Lehár Festival Bad Ischl 2018
Samtidigt som Franz Lehárs (1870-1948) minne hedras med en förnämlig minnesutställning i Museum der Stadt Bad Ischl, uppförs innevarande sommar hans operett Das Land des Lächelns inom ramen för Lehár Festival Bad Ischl 2018. Operetten hade urpremiär den 10 oktober 1929 på Metropol-Theater i Berlin. Huvudrollen, Prins Sou-Chong, spelades då av Richard Tauber. Förlagan till Das Land des Lächelns var Franz Lehárs mindre framgångsrika operett Die gelbe Jacke med premiär 1923 på Theater an der Wien i Wien.

Liksom Lehár var Richard Tauber bosatt i Bad Ischl, om än inte lika fast som Lehár. Deras villor låg några hundra meter från varandra invid floden Trauns östra sida. (Se bilder här till höger.)

Flera av Lehárs vackraste sånger har tillkommit tack vare de uppslag och synpunkter som han fick när Tauber tittade förbi sent om kvällar och nätter. Lehár komponerade företrädesvis under de här delarna av dygnet. Tauber hade redan 1923 hört och lagt märke till en melodi i Die gelbe Jacke som han sex år senare hjälpte Lehár att förvandla till en av operettlitteraturens mest älskade sånger - Dein ist mein ganzes Herz, Du är min hela värld. Sången gjorde också Tauber världsberömd.
Uppsättningen av Das Land des Lächelns i Bad Ischl är storslagen i alla avseenden och med förnämliga insatser av i stort sett alla medverkande. De 45 musikerna i orkesterdiket uträttar stordåd under ledning av Daniela Musca. Trots detta upplevs produktionen sakna nerv och vitalitet. Detta kan nog till en del förklaras av att ramen, den relativt lilla scenen i Kongress und Theaterhaus med dess tekniska begränsningar, inte är helt i samklang med verkets operamässiga karaktär och den mäktiga musik som orkestern presterar. Produktionen belastas också av ett antal dansnummer som tenderar att bli longörer. Verket spelades för ett antal år sedan med bättre resultat i en intimare och mera åt kammaroperetthållet lutande version i det då ännu inte ombyggda Kurhaus i Bad Ischl. Hur som helst - en eloge till produktionsteamet för modet att sätta upp Das Land des Lächelns under de förutsättningar som gäller.

Bilder från Franz Lehárs och Richard Taubers Bad Ischl och från uppsättningen av Das Land des Lächelns i Lehár Festival 2018 finns här ovanför. Välkommen att klicka på valfri bild för att se den i stort format och sedan bläddra vidare bland övriga bilder.
(2018-08-28)
  
  
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 17 augusti 2019
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2019
Back to content