Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

September 2015

Nyheter > Arkiv 2015

Radioserien Plats På Scen! säsongsstartar

Fredagen den 4 september 2015 sänds säsongens första upplaga i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik. I programmet, och i några upplagor framöver, berättar programvärden Bo Magnusson om och refererar några av sommarens operett- och musikalproduktioner i Tyskland och Österrike. Detaljerat programinnehåll finns här >>

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se fredagen den 4 september kl  kl 12:00 - 13:00. Programmet finns därefter i programarkivet under en vecka på adressen www.radioviking.se. Det kan alternativt avlyssnas genom att använda mediaspelaren här till höger. (Möjligheten inaktiverad.)
(2015-09-05)

Seefestspiele Mörbisch sommaren 2016 - Viktoria und ihr Husar

Efter den storslagna uppsättningen sommaren 2015 av Johan Strauss d y:s klassiker Eine Nacht in Venedig från 1883 är det nu klart att 2016 års operett under Seefestspiele Mörbisch blir Viktora und ihr Husar. Musik Paul Abraham och text Alfred Grünwald och Fritz Löhner-Beda. Viktora und ihr Husar hade urpremiär i Budapest den 21 februari 1930 och den var Abrahams första stora operettframgång.

Under Seefestspiele Mörbisch 2016 är pelperioden 7 juli - 20 augusti.
(2015-09-06)

Filmklassikern Top Hat i musikalversion på Malmö Opera hösten 2015
Malmö Opera går vidare med sin tradition att bjuda publiken på förstklassig musikal. Efter uppsättningar som Jesus Christ Superstar, Evita och Doktor Zjivago är det hösten 2015 dags för Top Hat, en nyskriven steppmusikal baserad på den klassiska filmen från1935 med Ginger Rogers och Fred Astaire i huvudrollerna. Musik och sångtexter av Irving Berlin. Översättning Calle Norlén. Dirigent: Julian Bigg. Det dansande kärleksparet Dale Tremont och Jerry Travers spelas i Malmö av Linda Olsson och Sindre Postholm. Makarna Hardwick spelas av Pia Johansson och Lennart Jähkel.

Top Hat, i regi av Sissela Kyle och Roine Söderlundh, hade Nordenpremiär på Malmö Operas stora scen lördagen den 5 september 2015. Musikalen spelas till och med den 13 december 2015.
(2015-09-08)

Wien, mina drömmars stad - ett strövtåg i operettens och wienersångernas stad med Eva Magnusson 
På Storgatan 44 i Stockholm finns sedan många år Musiksalongen Gabriel & Hilda. I salongens intima miljö undfägnas gästerna året runt med musikaliska soaréer av omväxlande och förstklassiskt slag. Den 17, 18 och 23 september 2015 kl 19:00 bjuder den med den wienska operett- och wienersångskatten väl förtrogna sopranen Eva Magnusson på guldkorn från skatten. Magnusson ackompanjeras av violinisten Rimma Gotskosik och en hemlig gäst vid pianot. Ciceron är Bo Magnusson, musikforskare och bland annat programledare och producent i radioserien Plats På Scen!

Biljetter till soaréerna kostar 250 kr. (Endast kontant betalning.) I priset ingår ett glas vin och en delikatessmörgås. Eftersom antalet platser i Musiksalongen är begränsat rekommenderas förhandsbokning på telefon 08-6620035. Vid färd med buss är Djurgårdsbron lämpligaste hållplats. Närmaste tunnebanestation är Karlaplan. Från båda platserna är det knappa tio minuters promenad till Musiksalongen.

Bilden ovan: Eva Magnusson vid entrén till det berömda Nobel-Heuriger Reinprecht i Grinzing, Wien. Reinprecht är ett av flera ställen i Österrike där Magnusson framfört Wiener Lieder.
(2015-09-09)

I radioserien Plats På Scen! den 18 september - Eine Nacht in Venedig, Seefestspiele Mörbisch sommaren 2015 

Fredagen den 18 september 2015 sänds det 455:e programmet i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik. I programmet berättar programvärden Bo Magnusson om sina intryck från den storslagna uppsättningen sommaren 2015 av Johann Strauss d y:s operett Eine Nacht in Venedig på friluftsarenan i Mörbisch, Österrike. I programmet bjuds lyssnarna också på ett antal musikaliska inslag från uppsättningen. Detaljerat programinnehåll finns här >>

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och Internet www.radioviking.se fredagen den 18 september kl  kl 12:00 - 13:00. Programmet finns därefter i programarkivet under en vecka på adressen www.radioviking.se. Det kan alternativt avlyssnas genom att använda mediaspelaren här till höger.
(2015-09-17)

Storslagen uppsättning av Johann Strauss d y:s Eine Nacht in Venedig under Seefestspiele Mörbisch 2015

1957 började en sällsynt framgångshistoria när sångaren KS Herbert Alsen satte upp Johann Strauss d y:s operett Der Zigeunerbaron på en nybyggd friluftsteater med 1.200 platser i den lilla orten Mörbisch mitt i böljande vinodlingar vid Neusiedler See i Österrike. Sedan den här första uppsättningen spelas det sommaroperett varje år i Mörbisch. Seefestspiele, som arrangemanget benämns, har vuxit till världens största operettfestspel. Friluftsarenan har numera 6.500 sittplatser och cirka 225.000 besökare kommer varje sommar till festspelen.

Uppsättningen sommaren 2015 i Mörbisch var en annan av Johann Strauss d y:s ofta spelade operetter - Eine Nacht in Venedig. Uppsättningen kan inte beskrivas på annat sätt än som överväldigande storslagen i allt och regisserad på ett smakfullt sätt och med den nutida anknytningen infogad på ett mycket finurligt, naturligt och behagfullt sätt. Goda insatser av samtliga solister noterades i allt det som krävs för att med framgång kunna medverka i musikteaterformen operett - sång, dans och skådespeleri. Vidare kunde publiken njuta av en välklingande orkester med cirka 40 musiker ledd av Andreas Schüller, en melodisäker och njutbar kör och en stor skara förstklassiga dansare. Operettens handling utspelar sig i karnevalstidens Venedig, vilket regissören Karl Absenger tillfullo utnyttjat för allehanda och mycket underhållande tilltag som till exempel spektakulära, men inte alls onaturliga, fyrverkeriinslag.

Sedan 2013 leds Seefestspiele Mörbisch av Kammersänger Dagmar Schellenberger. Hon är också i högsta grad aktiv som sångerska och hade en av huvudrollerna i Mörbisch-upsättningen, närmare bestämt Barbarahustru till senatorn Delacqua. Bland övriga medverkande kan nämnas Herbert Lippert, Heinz Zednik, Annika Gerhards och Roman Martin.

Välkommen att i galleriet till höger se ett tjugotal bilder med anknytning till produktionen 2015 av Eine Nacht in Venedig i Mörbisch. Peka på textfältet under bilden och klicka sedan på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format.
(2015-09-17)

Flott Crazy For You på GöteborgsOperan
Teatersäsongens stora musikalsatsning på GöteborgsOperan är den romantiska komedin Crazy For You med musik av George Gershwin och sångtexter av Ira Girshwin.  Libretto: Ken Ludwig. Översättning till svenska av Erik FägerbornGöteborgsuppsättningen är regisserad av Mattias Carlsson. I huvudrollerna Denny Lekström som Bobby Barn och Jenny Holmgren som Polly BakerPremiären ägde rum den 5 september och musikalen spelas till och med början av mars 2016.

Ett ord som passar utmärkt för att beskriva produktionen på GöteborgsOperan är kort och gott - FLOTT! Det är en färgsprakande glädjeshow fylld av känd musik, stora dansnummer och enastående steppkonster. GöteborgsOperans solister och ensemble kan utan vidare tillerkännas att man står sig väl i konkurrensen med världens främsta musikalscener. Och jämfört med originaluppsättningen på Broadway 1992 (urpremiär den 19 februari) låter det ännu bättre i Göteborg. Detta har säkert en hel att göra med den betydligt större orkestern på GöteborgsOperan, och inte minst med dirigenten Alexander Hanson, som inspirerar till stordåd i orkesterdiket och på scenen.

I radioprogrammet Plats På Scen! den 25 september 2015 berättar programvärden Bo Magnusson mera om Crazy For You i Göteborg och bjuder även på musik från musikalen.

Välkommen att i galleriet till höger se bilder från GöteborgsOperan och uppsättningen av Crazy For You. Peka på textfältet under bilden och klicka sedan på fyrkanten med hakar för att se bilderna i större format.
(2015-09-24)

Om tenoren Gösta Nyström i radioserien Plats På Scen! den 25 september 2015

I radioserien Plats På Scen! berättar programvärden Bo Magnusson den 25 september 2015 om den på 1920-talet vid Oscarsteatern i Stockholm anställde tenoren Gösta Nyström och om en intressant och och omfattande biografi som skrivits, och i dagarna publicerats, av Nyströms dotter Inga-Maj Nyström. Lyssnarna får också höra en av de inspelningar som Nyström gjorde i USA i april 1924.

I övrigt i programmet bland annat om musikalen Crazy For You på GöteborgsOperan och om den stora sommarbiografen på Rathausplatz i Wien. Se bilden till vänster. (Bild: EA Musik HB.) Detaljerat musikinnehåll finns här >>

Kanal och tid: Radio Viking 101,4 MHz och  på Internet www.radioviking.se fredagen den 25 september kl  kl 12:00 - 13:00. Repris söndagen den 27 september kl 15:00 - 16:00. Programmet finns också i programarkivet på adressen www.radioviking.se under en vecka från och med lördagen den 26 september.
(2015-09-24)

Efter konsertsuccén i april återkommer Karlbergs Musikkår och sångsolister till Riddarhuset - den här gången med evigt grön filmmusik

 
Torsdagen den 12 november kl 19:00 bjuder anrika Karlbergs Musikkår, Militärhögskolan Karlberg in till höstlig musikfest i Riddarhusets vackra och akustiskt förnämliga Rikssal. I programmet odödliga sånger, vackra melodier och livfulla marscher från 1900-talets filmvärld som till exempel Min soldat, Ankaret opp!, Colonel Boegy, avsnitt från My Fair Lady, Annie Get Your Gun, Skönheten och Odjuret, Star Wars och Värdshuset Vita Hästen.

Sångsolister är Eva Magnusson, sopran och Erik Ström, baryton. Konserten leds av musikkårens förstedirigent Peter Göthe.

Konserten har två avdelningar med mellanliggande paus och den inleds med att Henrik von Vegesack ger en fängslande beskrivning av det 350-åriga Riddahuspalatset. Om Riddarhuset här >>. Biljettpriserna är 160 kr (ordinarie), 130 kr (pensionär) och 100 kr (studerande). Barn upp till 10 år fritt inträde.

Bilden ovan: Karlbergs Musikkår med dirigenten Peter Göthe samt sångsolisterna Eva Magnusson och Erik Ström under Officersexamen, Militärhögskolan Karlberg den 26 juni 2015.
(2015-09-28 rev 2015-10-24)
 
 
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 10 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll