Edition Allegro Musik
För angenäma musikupplevelser
Logotype EAM HB
Till innehåll

Mars 2024

Nyheter > Arkiv 2024
I radioserien Plats På Scen! den 8 mars 2024 om Lunds Operettsällskaps uppsättning av Oscar Straus-operetten De glada Nibelungarna och intervju med Johan Gren som gjort översättningen till svenska
Lunds Operettsällskaps valde som sin tredje iscensättning operetten Die lustigen Nibelungen som med svensk text av Johan Gren har fått titeln De glada Nibelungarna. Operetten, med musik av Oscar Straus, uruppfördes den 12 november 1904 på Carltheater i Wien. Lunds Operettsällskaps produktion av operetten är den första i Sverige. Den spelades på Rotundan i Folkets Park, Lund under slutet av februari och början av mars 2024.

I Plats På Scen! den 8 mars 2024 berättar programvärden Bo Magnusson om uppsättningen i Lund och intervjuar Johan Gren som, förutom att svara för den svenska texten, hade en bärande roll i uppsättningen.

Sändningstid fredagen den 8 mars 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 10 mars kl 12:00 - 12.46. Programmet kan från och med den 9 mars 2024 avlyssnas genom att använda en ljudspelare här intill. Ljudspelaren finns då också på sidan med det detaljerade musikinnehållet här >>.
(2024-03-07 rev 2024-03-08)
Lunds Operettsällskap med briljant första svenska uppsättning av Oscar Straus-operetten De glada Nibelungarna
Under slutet av februari och början av mars 2024 uppfördes Oscar Straus-operetten Die lustigen Nibelungen för första gången i Sverige. Operetten hade urpremiär på Carltheater i Wien i november 1904. Nu, alltså 120 år senare, svarade Lunds Operettsällskap för den beundransvärda bedriften att sätta upp operetten och då med titeln De glada Nibelungarna i översättning till svenska av Johan Gren. Spelplats var den amfiteaterliknande och synnerligen inbjudande Rotundan i Lunds Folkets Park.

Författaren av dessa rader anför i olika sammanhang vad som krävs för att operett, livsglädjens musikteaterform, skall äga relevans inför och visa respekt för sin publik. Den skall, med utgångspunkt i livets glädjefyllda skeenden, på ett tydligt, allvarligt menat och uppriktigt sätt spegla det tidlösa relationsspelet människor emellan som är musikteaterformens kärna.

Allt detta uppfylldes med råge i Lunds Operettsällskaps uppsättning av De glada Nibelungarna. Uppsättningen präglades av stort engagemang, mycket inlevelse, stor utstrålning och äkthet hos de trettio medverkande på scenen. Med tanke på att dessa är amatörer så är det imponerande  hur väl alla behärskar kombinationen av de förmågor som krävs för musikteaterformen med avseende på sång, tal, dans och så den viktiga komiska ådran.

Och i detaljer en fröjd! Utmärkt diktion i tal och sång. Perfekt timing i spelet, entréer, sortier och allt däremellan. Och att till detta en synnerligen välljudande orkester med 30 musiker och full symfoniorkesterbesättning. Helt enkelt briljant. Alla medverkande och alla bakom scenen stod för excellenta insatser. Bakom scenen för regi, koreografi, scenografi, PR, ljud, ljus, kostym, smink, publikservice, administration, pausservering och mycket annat. Några av de medverkande att särskilt nämna.

Kung Gunther, Lasse Buhl, Gudrun, Anna Agnemyr, Ute, Line Janson, Dankwart, Mattias Nilsson, Volker, Sten Åstrand, Giselher, Elin Rebecka Gustafsson, Hagen av Tronje, Johan Gren, Drottning Brunhilde från Isenland, Elisabeth Ekberg Romanenko, Siegfried, Christer Arwidson, Fågel, Julia Giver. För eminent ledning av orkestern svarade Ruben Sonesson och för förstklassig instuderingen av de stora körpartierna Erik Stålberg. Och så till slut eldsjälen Johan Olson, ordförande i Lunds Operettsällskap.

Lunds Operettsällskaps prestationer nu och tidigare betyder inget mindre än en pånyttfödelse av oförfalskad operett på svenska scener. Fortsättningen emotses med stora förväntningar. Välkommen att klicka på valfri bild ovan för att sedan bläddra bland bilderna. Samtliga bilder: Edition Allegro Musik HB.

Bo Magnusson
(2024-03-07)
Om och musik från den svenska operettrariteten Regngudinnan av Yngve Dahlquist alias Max Keller i radioserien Plats På Scen!
Den framgångsrike svenske friidrottsmannen Yngve Dahlquist född i Åhus 1892 var andre svensk att ta sig över 7-metersgränsen i längdhopp och påtänkt att delta i sommarolympiaden 1912 men fick avstå på grund av skada. Men Dahlquist hade också andra strängar på sin lyra. Till dessa hörde att komponera operettmusik och det gjorde han under pseudonymen Max Keller. På den legendariska Hippodrom-teatern i Malmö hade hans operett Regngudinnan premiär den 8 november 1924. I en unik inspelning, också från 1924, får Plats På Scen!-lyssnarna den 15 och 17 mars höra två melodier från operetten. Lyssnarna får också höra programvärden Bo Magnusson berätta om kompositören och om Hippodromen.

I övrigt i programmet bland annat en unik liveinspelning av den legendariske Ragnar Sundquists Chicagominnen i Västerås Konserthus med accordeonisten Esbjörn Ferm. Och så musik från den på Stadttheater i Zursee, Schweiz just nu aktuella uppsättningen av Emmerich Kálmáns operett Die Herzogin von Chicago.

Sändningstid fredagen den 15 mars 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 17 mars kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet samt fler bilder se här >>
(2024-03-14)
Operettrariteter av Emmerich Kálmán i radioserien Plats På Scen!
I exil i USA under andra världskriget komponerade Emmerich Kálmán musiken till Marinka, en musikal i två akter och tolv scener med premiär den 18 juli 1945 på Winter Garden Theatre i New York. Handlingen i musikalen baseras på den österrikiske kronprinsens Rudolf och hans älskarinnas Maria Vetseras dubbelsjälvmord år 1889. Efter uppsättningen i New 1945, där Marinka spelades 165 gånger, skulle det dröja till 2016 innan musikalen för första gången uppfördes i Europa och då på Komische Oper i Berlin. En nyuppsättning, konsertant, har nu tillkommit på Oper Graz. Premiären ägde rum den 19 mars 2024. Inspelad musik från musikalen är mycket sällsynt. I Plats På Scen! den 22 mars 2024 bjuder emellertid programvärden Bo Magnusson på ett unikt inslag med André Kostelanetz orkester som togs upp i samband med att radioprogrammet Music Millions Love sändes ut över radiostationen WABC i New York på hösten 1945.

I övrigt i programmet också 1920-talsinspelningar från Emmerich Kálmáns operett Die Herzogin von Chicago med premiär 1928 och som vintern och våren 2024 har spelats på Stadttheater, Sursee i Schweiz. Vidare i programmet inslag med Richard Tauber, Maj Lindström, Arne Hasselblad, Connie Francis, Edmundo Ros, Evy Tibell och Max Hansen, de senare apropå uppsättningen av Värdhuset Vita Hästen på Folkoperan i Stockholm våren 2024.

Sändningstid fredagen den 22 mars 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 24 mars kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet samt fler bilder se här >>
(2024-03-21)
Essä av Bo Magnusson om radioserien Plats På Scen Special Blåsmusik!
I en essä i nr 184 - 2024 av tidskriften MarschNytt, organ för Militärmusiksamfundet MMS, beskriver Bo Magnusson dels blåsmusikens förekomst i allmänhet i radiomediet från 1920-talet och framåt och symbiosen mellan mediet och grammofonskivan, dels tillkomsten och etableringen i början av 2000-talet av programserien Plats På Scen Special Blåsmusik! Serien sändes mellan 2005 och 2013 i 74 upplagor över Radio Viking 101,4 MHz med den numera bortgångne marschforskaren Lars C. Stolt, musikern Kjell Sandberg och programvärden och producenten Bo Magnusson. Många bemärkta personer i den svenska blåsmusikvärlden medverkade som gäster. Intresserade av essän är välkomna att kontakta Edition Allegro Musik HB på adress info@allegromusik.se.
(2024-03-23)
Påskupplaga med mjukt och värmande i radioserien Plats På Scen!
I radioserien Plats På Scen! påskupplagan, långfredagen 2024 bjuder programvärden Bo Magnusson på mjuk och värmande musik. Som vanligt i påskupplagorna avslutas programmet med några inslag från filmen Easter Parade som på svenska biografer fick titeln En dans med dig. Den för musiken Oscars-belönade filmen hade premiär 1948. I huvudrollerna Judy Garland, Fred Astaire, Ann Miller och John F. Kennedys svåger Peter Lawford.

Innan avslutningsmusiken bland annat Johann Strauss d y:s vals opus 388 Rosen aus dem Süden med motiv från operetten Das Spitzentuch der Königin. Vidare musik och sång från George och Ira Gershwins musikal Crazy For You med anledning av en ambitiös uppsättning nyligen av ett amatörteatersällskap i Stourbridge, Birmingham, inslag från den svenska filmen Resan till dig från 1953 med Alice Babs och Per Gründén och så berättar Peter Alexander om de vårblommande kastanjerna i Wiens Prater genom att sjunga Im Prater blüh'n wieder die Bäume med musik av Robert Stolz och text av Kurt Robitschek. En av operettlitteraturens vackraste duetter får lyssnarna också höra när Volksoper-legenderna Mirjana Irosch och Peter Minich framför Lippen schweigen ,s flüstern Geigen från Franz Lehárs Die lustige Witwe - Den glada änskan.

Sändningstid fredagen den 29 mars 2024 kl 12.00 - 12.46 på Radio Viking 101,4 MHz och på www.radioviking.se. Repris söndagen den 31 mars kl 12:00 - 12.46. För detaljerat musikinnehåll i programmet se här >>  (2024-03-28)
20 Blumenlieder tonsatta av Robert Stolz i konsert den 4 maj 2024 med Eva Magnusson, Erik Ström och Anders Wadenberg
1928 utkom den österrikiske kompositören Robert Stolz (1880-1975) med sitt opus 500, sångcykeln 20 Blumenlieder. Texter av Bruno Hardt-Warden. I Centraleuropa framförs sångcykeln regelbundet av framstående sångsolister ackompanjerade av piano eller orkester och den är också upptagen på fonogram av till exempel den tyska sopranen Anneliese Rothenberger.

Den med familjen Stolz förbundna sopranen Eva Magnusson, hedrad med The International Robert Stolz Society Diploma Of Honor, har nu glädjen att för svensk publik tillsammans med Erik Ström, baryton och till ackompanjemang på piano av Anders Wadenberg lördagen den 4 maj kl 12:00 få framföra delar av sångcykeln i Ansgarskyrkan, Odenvägen 3, Lidingö. Fritt inträde.

I samband med framförandet offentliggörs en 32-sidig programbok med utförlig information om 20 Blumenlieder och med samtliga blommor målade i akvarell av Eva Magnusson. Välkommen att klicka på bilden här till vänster för att se den i större format.
(2024-03-28 Rev 2024-04-14)



Besökare, radiolyssnare, musikvänner, kollegor, ...!
Alla tillönskas ni en riktigt

Glad Påsk!
Happy Easter!
Frohe Ostern!
2024
    
    
    
Edition Allegro Musik HB | Regattakajen 10 | 120 71 Stockholm
070-543 76 14 | +46(0)70 543 76 14
Org.nr: 916622-3413
Publicerad den 28 juli 1999 | Nypublicering den 28 mars 2013
Senast ändrad den 26 juli 2024
© Copyright Edition Allegro Musik HB 1999-2024
Tillbaka till innehåll